ODEMČENO: Byty zlevňují i dvojciferně, Arabové vstupují do českých sítí, Škoda Auto čelí krizi

Karlovy Vary

Karlovy Vary Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Trh se staršími byty nabízí investorům největší příležitost od roku 2008. Na české mobilní sítě získávají po Číňanech vliv Arabové. Rozjela se transakce s vysílači. „Pořád ještě dokážeme vydělávat. V recesi se to může hodit,“ říká v rozhovoru pro deník E15 šéf Škody Auto Klaus Zellmer.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly mediálního domu CNC.

odemykáme >>>

Trh se staršími byty nabízí investorům největší příležitost od roku 2008

Události posledních několika měsíců odsunuly sny mnoha Čechů o vlastním bydlení na neurčito. Pro investory do nemovitostí ale přichází doba příležitostí. Extrémní pokles poptávky po nemovitostech vyvolaný především drahými hypotékami už začal tlačit ceny starších bytů v regionech dolů. Poprvé od roku 2008 se propad některých z nich pohybuje ve dvojciferných hodnotách a realitní experti v příštím roce očekávají daleko víc.

odemykáme >>>

Na české mobilní sítě získávají po Číňanech vliv Arabové. Rozjela se transakce s vysílači

Značnou část české infrastruktury mobilních sítí ovlivňují prostřednictvím Huawei Číňané. Nyní se přidává Saúdská Arábie. Konsorcium mezinárodních společností KKR a Global Infrastructure Partners se zapojením kapitálu od saúdského fondu Public Investment Fund vstupuje do podniku Vantage Towers. Ten Evropě provozuje pro operátora Vodafone pasivní část základnových stanic v mobilních sítích. Většinou jsou to telekomunikační věže nebo stožáry.

odemykáme >>>

Pořád ještě dokážeme vydělávat. V recesi se to může hodit, říká šéf Škody Auto Klaus Zellmer

Poté co vyklidila pozice na svém největším trhu v Číně a pozastavila byznys v Rusku, nyní Škoda Auto soustřeďuje hlavní pozornost na evropského zákazníka. Ten ale povážlivě chudne a nakupuje méně vozů. „Potíž je v tom, že se všechny převratné změny dějí naráz: vyšší úrokové sazby a náklady, oslabující kupní síla. Vzniká mix, který tlačí na likviditu,“ říká Klaus Zellmer, německý topmanažer, který se v létě po více než dvaceti letech na vrcholných postech v Porsche přesunul do pozice předsedy představenstva mladoboleslavské automobilky. Firmu musí chystat na hrozící hlubší ekonomickou recesi v době, kdy Škoda prochází náročnou proměnou, jejíž cílovou stanicí je cenově dostupný elektromobil.

Další články z prémiového obsahu:

Jihokorejci budou odebírat procesory z Brna, využijí je u výkonných grafických čipů

Brněnská technologická společnost Codasip získala dalšího mezinárodního zákazníka z oblasti polovodičů. Jihokorejské společnosti SiliconArts začíná dodávat své procesory, které se stanou součástí pokročilých čipů schopných zpracovávat virtuální a rozšířenou realitu. Mezi další odběratele Codasipu už patří americký producent pamětí Rambus, čínský výrobce bezpečnostních kamer Dahua nebo Mobileye, což je součást Intelu zaměřená na samořiditelná auta.

Stát se neumí dostat ze zajetí IT zakázek. Miliardy posílá stále stejným firmám

Státní úřady jsou obětí IT firem. Více než polovina objemu zakázek z tohoto sektoru za 8,5 miliardy korun ročně je zajištěna pro stále stejné společnosti. V pasti uvízlo třináct z patnácti ministerstev. Podle protikorupčních odborníků mohou právě tudy utíkat státu peníze.

VIDEO: Norský P-3 Orion shazuje sonarovou bóji před ruskou jadernou ponorku

Video placeholde
Norský P-3 Orion shazuje sonarovou bóji přímo před posádku ruské jaderné raketové ponorky • Mike Eckel (Twitter)

Zakladatel burzy FTX: Vydělal na posílání bitcoinů mezi kontinenty, teď ztrácí miliardy i pověst

Propastný pád FTX, jedné z největších burz zaměřených na digitální aktiva, otřásl v předchozích dnech trhy. A zasáhl i pověst jejího spoluzakladatele Sama Bankmana-Frieda alias SBF. Třicetiletý byznysmen byl dosud považován za jednu z nejzářivějších hvězd kryptoměnového nebe. Nyní však nejspíš přišel nejen o reputaci, ale také o významnou část jmění. Jeho podnikání navíc prošetřují američtí regulátoři finančního trhu.

Z bláta na piedestal. „Sprosté“ akcie zbrojařů mají to nejlepší teprve před sebou, svedou velké hráče

Investiční svět nenabízí mnoho očividných a zároveň výdělečných příležitostí. Jednou z výjimek jsou letos akcie amerického zbrojního průmyslu. Portfolio kopírující akcie dvorních dodavatelů Pentagonu je letos o bezmála sedm procent v plusu. Wall Street jako celek přitom investorům od ledna prodělává v průměru krvavých dvacet procent. Ve světě investic zároveň platí, že historie se obvykle neopakuje. Výjimkou může být podle analytiků opět právě zbrojní sektor. Jeho popularita a ocenění totiž zdaleka neskončí ani s posledním výstřelem na ukrajinské frontě.

Největší zásobník v Česku praská ve švech. Plynu bude dost i příští rok, věří experti

Na trhu s plynem začínají prosakovat čím dál optimističtější zprávy. Začátkem tohoto týdne obchodníci naplnili na maximum největší tuzemský zásobník, čímž se zmírnily obavy z nedostatku plynu pro nadcházející zimu. Stále více analytiků se navíc i díky nadstandardně teplému podzimu přiklání k tomu, že drastická a povinná omezení v průmyslu nebudou nutná ani příští zimu. Upozorňují ovšem, že optimistický scénář může zhatit celá řada rizik.

Kromě sklářů i číšníci. Firmy budou příští rok propouštět kvůli drahým energiím a úsporám

Nezaměstnanost v Česku patří k nejnižším v Evropské unii, vzhledem k růstu cen energií a snaze snížit náklady však firmy nejenže přestávají přijímat lidi, ale už i propouštějí. Experti se shodují, že nejohroženější budou zaměstnanci v energeticky náročných odvětvích a ve stavebnictví, ale krize zasáhne i služby, například gastronomii, protože lidé budou více šetřit. Celkový rozsah propouštění vyplyne z dalšího vývoje ekonomiky.