ODEMČENO: Dům si koupí jen ti nejbohatší, ČNB zasypala trh eury, Česko spálí miliony roušek

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Profimedia.cz

ČNB zasypala trh eury. Zázračný recept na silnou korunu funguje, jenže brzy pomine. Vlastnictví rodinného domu bude už jen pro nejbohatší, říká šéf stavebnin Pro-Doma Mařinec. Desítky milionů roušek míří do českých spalovny.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Vlastnictví rodinného domu bude už jen pro nejbohatší, říká šéf stavebnin Pro-Doma Mařinec

Distributoři stavebních materiálů zažívali období dlouhé prosperity, které jim umožnilo dobýt každé středně velké město. Nyní je konstantnímu růstu konec, příští rok se trh propadne o pětinu, obává se předseda představenstva stavebnin Pro-Doma Jan Mařinec. „Byl by to největší pokles od revoluce. Kdo se nepřipravil, skončí. Očekávám, že nastane další konsolidace,“ říká Mařinec.

odemykáme >>>

ČNB zasypala trh eury. Zázračný recept na silnou korunu funguje, jenže brzy pomine

Dealeři České národní banky mají za sebou tři perné měsíce na devizových trzích. Suma eur vynaložená bankéři na boj o stabilitu koruny překročila v prvních srpnových dnech hranici dvaceti miliard eur, což pro ČNB znamená takřka půl bilionu nakoupených korun. Právě silná koruna se v novém složení Bankovní rady ČNB stala klíčovým nástrojem v boji s masivní inflací. Pod taktovkou nového guvernéra Aleše Michla banka změnila intervenční taktiku, a to ze setrvalé podpory koruny na šokovou terapii.

odemykáme >>>

Dědictví covidových nákupů z Číny: Desítky milionů roušek míří do spalovny

Byl konec května 2020 a z čínského města Si-an vyjel vlak, který završil obří covidové nákupy Babišovy vlády. Později se ukázalo, že miliony roušek a respirátorů naložené na paletách nakupují ministerstva zdravotnictví a vnitra předraženě. Dnes do tohoto hořkého příběhu přibyla další nedobrá zpráva: Až dvacet milionů roušek bude muset na konci roku do spalovny. Expirují a nenajdou využití.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Odpor ke gigafactory VW sílí. Škoda Auto by mohla koupit byty pro přemístěné dělníky

Přestože koncern Volkswagen (VW) ještě nerozhodl, zda v Česku investuje až 120 miliard korun do továrny na bateriové články do elektromobilů, odpor dotčených obcí a zájmových skupin vůči takzvané gigafactory nabírá na obrátkách. Část obcí odmítá poskytnout vlastní pozemky v letištním areálu v Líních na Plzeňsku, kde VW zvažuje výstavbu, pokud by se měla průmyslová zóna rozléhat na čtyř stech hektarech, a ne na obcemi akceptovatelných 180 hektarech. Spolupráci obce podmiňují i zajištěním ubytování pro asi 4,5 tisíce pracovníků průmyslové zóny. Nákup bytů pro dělníky jako řešení měla na jednáních nabídnout automobilka Škoda Auto, která by do nově vzniklé zóny přemístila část pracovníků ze svých tuzemských závodů.

VIDEO: Inflace žene lidi do náruče šmejdům

Video placeholde

Z(a)tracená čísla 9. díl • Videohub

Firmy zavádějí speciální příspěvek. Má lidem pomoci překlenout dobu vysoké inflace

Zhruba třetina českých firem nabízí zaměstnancům benefit v podobě každoroční revize mzdy podle výše inflace. Společnosti, jež si pravidelné zvyšování mezd nemohou dovolit, se snaží ukrojit alespoň malou částku, kterou by mohly symbolicky podpořit své chudnoucí zaměstnance. Jednorázový, či dokonce opakovaný protiinflační příspěvek nabízejí firmy hlavně zaměstnancům na nízko placených pozicích, kteří na trhu práce patří mezi nejohroženější.

Nekonečné peníze na zdánlivou čipovou samostatnost

Jestli nám covidová a pocovidová doba něco dokázala, je to křehkost dodavatelských řetězců. Viditelné to bylo a je nejvíc u výroby polovodičů, kde se dodávky hlavně pro klíčový evropský automobilový průmysl prodlužovaly na desítky týdnů. Výsledkem byla skoro hotová auta zaparkovaná na každé volné ploše, která nebylo možné dodat zákazníkům, protože do nich chyběly čipy.

Čínský export do Ruska se vzpamatoval. Rusové žádají alternativy západních aut a telefonů

Válka na Ukrajině povzbudila obchodní výměnu mezi Ruskem a Čínou. Asijská velmoc se chopila příležitosti a u souseda masivně nakupuje ropu za výhodnou cenu. Čínský export do útočící země ale v prvních měsících agrese procházel útlumem a roste až v poslední době. Rusové mají stále větší zájem o čínské náhrady západních produktů, především telefonů a aut.

Westernizujeme ruskou armádní techniku, zájem o opravy vrtulníků roste, říká šéf LOM Praha

Do státního podniku LOM Praha nastoupil Jiří Protiva loni v únoru jako krizový manažer. Firma zaměřená především na komplexní opravy a modernizace ruských vrtulníků platformy Mi a také na výcvik pilotů začíná chytat dech. Za loňský rok měla poprvé po několika letech kladný hospodářský výsledek. Dařit by se jí mělo i letos. „Po agresi Ruska proti Ukrajině si mnozí začali uvědomovat, že existuje český podnik s potřebnými kompetencemi, na nějž se mohou obrátit,“ říká Protiva. Vedle české armády patří mezi jeho hlavní zákazníky Polsko, Slovensko a některé země Afriky, Asie a Jižní Ameriky.

PPF buduje mezinárodní mýtné impérium. Systém pro české dálnice jí vydělává čím dál více

Zpoplatněné úseky dálnic a silnic první třídy vynášejí čím dál více nejen státu, ale i správci mýtného systému, společnosti CzechToll z investiční skupiny PPF. CzechToll loni navýšil tržby od státu meziročně o 150 milionů korun na necelou miliardu a zisk o deset milionů na 110 milionů. Uvedl to ve výroční zprávě. Platby státu za provoz systému CzechTollu tak byly loni nejvyšší od prosince roku 2019, kdy společnost nahradila rakouského předchůdce Kapsch. PPF má s mýtným byznysem velké plány a chce dál expandovat.

Janeček, Klus i Dušek. Do české baterie HE3DA investovali prezidentský kandidát i umělci

Výrobce baterií HE3DA, společnost Magna Energy Storage (MES), má mezi svými investory známá jména, o nichž se dosud nevědělo. Do firmy, která svými ambicemi a senzačními plány vzbuzuje řadu otázek, podle zjištění deníku E15 investovali kandidát na prezidenta Karel Janeček, písničkář Tomáš Klus nebo například herec Jaroslav Dušek.

Další dodavatel energií tahá za záchrannou brzdu. Nutí zákazníky změnit tarify

Zoufalá situace nutí aktéry na energetickém trhu k zoufalým řešením. Dodavatel energií Eneka, který má přibližně 13 tisíc odběratelů plynu a elektřiny, zdražil své dodávky elektřiny na více než dvojnásobek a jako alternativu nabídl zákazníkům jen kontrakt s měsíční fixací či spotovými cenami. Pokud klienti požadují delší fixaci ceny, doporučuje jim přejít ke konkurenci.

více exkluzivních článků najdete v rubrice E15 Premium