Dědictví covidových nákupů z Číny: Desítky milionů roušek míří do spalovny

První letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny přiletělo 20. března 2020 na pražské Letiště Václava Havla. Vítal ho tam jak premiér Andrej Babiš, tak vicepremiér Jan Hamáček.

První letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny přiletělo 20. března 2020 na pražské Letiště Václava Havla. Vítal ho tam jak premiér Andrej Babiš, tak vicepremiér Jan Hamáček. Zdroj: ČTK

Česko v první vlně ovládlo šití roušek, později stát nařídil respirátory, a to i ve školách.
Na začátku pandemie panoval nedostatek materiálu, i když vláda deklarovala opak.
3
Fotogalerie

Byl konec května 2020 a z čínského města Si-an vyjel vlak, který završil obří covidové nákupy Babišovy vlády. Později se ukázalo, že miliony roušek a respirátorů naložené na paletách nakupují ministerstva zdravotnictví a vnitra předraženě. Dnes do tohoto hořkého příběhu přibyla další nedobrá zpráva: Až dvacet milionů roušek bude muset na konci roku do spalovny. Expirují a nenajdou využití.

„Zatím to vypadá, že k likvidaci bude kolem sedmnácti až dvaceti milionů roušek, když už nebude jiná možnost,“ počítá předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. 

Česko v Číně objednalo celkem 137 milionů roušek, 11 milionů lékařských ochranných masek, 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a další materiál. Nejvyšší kontrolní úřad později upozornil na to, že ministerstva nakupovala předraženě, respirátory i za 777 korun za kus.

„V řadě případů akceptovaly rezorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus, například u ministerstva vnitra se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 do 422 korun za kus,“ konstatoval NKÚ. Organizace nákupu posléze přešla na SSHR, stejně jako zásoby samotné.

Cesta ke zničení roušek není přímá a přesně ji vymezuje zákon. SSHR dědictví prvních covidových nákupů musí nejprve nabídnout ostatním státním složkám, což udělala. Už na začátku roku je bezúplatně nabídla úřadům a nemocnicím. Část z nich se podařilo vyskladnit. Šlo hlavně o respirátory, roušky zbývaly.

Dalším krokem je pak nabídka k prodeji za cenu v místě obvyklou, ale ani tady žádný velký zájem nenastal. „Samozřejmě že u roušek je poptávka nyní ovlivněna tím, že je doporučována ochrana především respirátorem FFP2,“ vysvětluje Pavel Švagr.

Jeho úřad ještě zapojuje zbylý materiál do humanitární pomoci, například na Ukrajinu, ale čím více se konec roku a s tím i expirace zboží blíží, tím je číslo o ekologické likvidaci desítek milionů roušek reálnější.

Někdejší ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček na dotaz deníku E15 ohledně expirujících dvaceti milionů roušek nereagoval. V minulosti ale popisoval situaci kolem jejich ceny. Prý na trhu s ochrannými pomůckami panovala velmi napjatá situace, v Číně nakupoval celý svět a docházelo k přeplácení zakázek mezi jednotlivými odběrateli. 

Situaci ovlinily i úspory Fialova kabinetu. Protože trh s pomůckami na rozdíl od začátku pandemie funguje, rozhodla se vláda neudržovat už jejich zásoby na dva, ale jen na jeden měsíc spotřeby státu. Znamená to místo stávajících 160 milionů položek materiálu jen 100 milionů a roční úsporu 200 milionů korun, protože zboží před expirací dodavatelé musejí obměňovat. To se netýkalo přímých ministerských nákupů za začátku pandemie.

Stát už podobně zlikvidoval statisíce vakcín proti covidu. Šlo zejména o Astra Zeneku, o niž nebyl zájem. Likvidace čekala statisíce vakcín proti prasečí i ptačí chřipce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!