Stát rozdává dotace na zateplení a nová okna. Stovky milionů získá dopravní podnik

Depo Kačerov.

Depo Kačerov. Zdroj: ČTK

Depo Kačerov.
Depo Kačerov.
Depo Kačerov.
Depo Kačerov.
Depo Kačerov.
6
Fotogalerie

Nejen domácnosti, ale i obce musejí šetřit s energiemi. Vrásky jim dělají zejména starší budovy úřadů či škol, které energetickou úsporností zrovna neoplývají. Pomoci jim mají dotace z Národního plánu obnovy, kde chce ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) rozdat přes tři miliardy korun.

„Dnešní energetická krize dopadá na všechny bez rozdílu. Energetické úspory a využívání obnovitelných zdrojů představují spolehlivé cesty ke snížení naší celkové spotřeby,“ uvedla Hubáčková, která v srpnu schválila na tři desítky nových projektů za stovky milionů korun.

Obce investují například do zelených střech veřejných budov či autobusových zastávek, zateplení obecních úřadů, škol či kulturních sálů. Dotace jdou samozřejmě i do vybudování nových zdrojů tepla. Například v Komárově chystá radnice s pětimilionovou dotací rekonstruovat místní muzeum, aby bylo energeticky úspornější. Město Břidličná zase dostalo šest milionů korun na zateplení krytého bazénu.

Jedna z největších dotací míří do pražského dopravního podniku, který získá téměř čtyři sta milionů. „Projekt řeší velkou energetickou náročnost vybraných budov,“ informoval dopravní podnik. Konkrétně půjdou peníze na rekonstrukci depa Kačerov, vozoven Pankrác a Střešovice a budovy Centrálního dispečinku. Dotace pomůže k zateplení budov, výměně oken, instalaci úspornějšího osvětlení nebo využívání odpadního tepla. Celková investice i s dotací má přesáhnout sedm set milionů korun.

Co je kotlíková dotace a jak ji získat?

Video placeholde
• Videohub

Více než půl milionu získala už v červnu také brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny, která chystá zateplení nemocničních budov a vybudování centrálního chlazení. Mezi žadateli je také řada škol. Například Střední škola – Centrum odborné přípravy technickohospodářské v pražských Vysočanech získá více než deset milionů korun na energetické úspory.

Ministerstvo životního prostředí rozdává dotace také na efektivnější hospodaření s vodou a zadržování dešťové vody. „Rezervy v hospodaření s vodou nás pálí. Potýkáme se se suchem, v Evropě aktuálně panuje velmi horké počasí, musíme být co nejlépe připraveni,“ uvedla Hubáčková. Příspěvek na lepší hospodaření s vodou získalo v srpnu zhruba čtyřicet obcí.