Průmysl na konci roku prudce rostl, táhla ho výroba aut a strojů

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Průmysl podle očekávání zažil velmi příznivý konec roku. Výroba se v prosinci díky automobilkám a strojírenství meziročně zvýšila o víc než devět procent, za celý loňský rok pak stoupla o půl procenta. V posledním loňském měsíci mírně oživilo i propady sužované stavebnictví, v celém roce 2013 ale kleslo o osm procent.

Hlavní zásluhu na výborném výsledku průmyslu měly především automobilky, jejichž výroba rostla téměř o 18 procent, strojírenství pak o 16 procent a výroba ostatních dopravních prostředků skoro o 60 procent.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se české průmyslové firmy vezou na vlně rostoucí zahraniční poptávky. „Do karet jim hraje především obnovený růst evropského automobilového trhu, který se po pěti letech začíná opět vzpamatovávat,” doplnil Dufek.

Za celý loňský rok průmysl podle Českého statistického ústavu meziročně stoupl o půl procenta, přičemž hodnota nových zakázek byla vyšší dokonce o 4,3 procenta. V samotném prosinci produkce rostla o 9,3 procenta a po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů o 6,7 procenta.

Vývoj průmyslové výroby za poslední 2 roky:vývoj průmyslové výrobyvývoj průmyslové výroby | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com

Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského je pozitivní signálem také fakt, že oživily i jiné sektory než jen autoprůmysl. „Týká se to zejména výroby strojů nebo chemického průmyslu, kde produkce v prosinci rostla dvouciferným tempem,“ prohlásil Rožumberský.

Petr Dufek poukázal i na potěšující skutečnost, že neutichá proud nových zakázek. „Za prosinec se zvýšily o více než pětinu, a to opět především díky silné zahraniční poptávce,” vysvětlil analytik ČSOB.

Stavebnictví se vzpamatovalo jen na chvíli

Pozitivní zprávu přineslo i stavebnictví, které v prosinci díky teplému počasí meziročně vzrostlo o 1,4 procenta. „Přesto nejde o zásadní zlepšení, protože počet stavebních povolení dále klesá a stejné to je i u jejich hodnoty. To stavebnictví nedává příliš pozitivní vyhlídky na nejbližší měsíce,“ vysvětlil analytik Home Creditu Michal Kozub.

Za celý loňský rok stavební výroba pokračovala v propadu z předchozích let, když se meziročně snížila o 8,3 procenta. „Takže o konci krize ve stavebnictví nelze hovořit,“ dodal Václav Franče z Raiffeisenbank.

Vývoj stavební výroby za poslední 2 roky:Vývoj stavební výrobyVývoj stavební výroby | Tradingeconomics.com, EurostatZdroj: Tradingeconomics.com