Apple povolí opravy iPhonů svépomocí, ale udrží si kontrolu. Pomůže neautorizovaným servisům

Apple se po letech rozhodl, že začne prodávat náhradní díly.

Apple se po letech rozhodl, že začne prodávat náhradní díly. Zdroj: Reuters

Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
5
Fotogalerie

Majitelé iPhonů brzy budou moci opravovat svá zařízení vlastními silami, oznámila společnost Apple. Dlouhé roky přitom odmítala prodávat součástky běžným zákazníkům a snažila se udržet nad životy svých produktů co největší kontrolu. Z výsledku mohou těžit spíše neautorizované servisy, odborníci nepředpokládají, že by výrazně stoupl počet uživatelů, kteří by si zařízení z rodiny Applu opravovali sami. 

Ve středu Apple oznámil, že po dlouhých letech odporu umožní nadšencům bezpodmínečně nakupovat náhradní díly a opravovat poškozená zařízení. Novinku uvede na americkém trhu v příštím roce a postupně se bude rozšiřovat dále. Nejprve bude možné zakoupit součástky pro iPhony 12 a 13 a Macy s čipem M1

Výrobce iPhonů sice nadšeným applistům povolí zásahy do svých zařízení, ale stále si nad celým procesem udrží dostatečnou kontrolu. Nepovolil totiž použití neautorizovaných součástek, které jsou značně levnější, ale často také méně kvalitní. V případě jejich použití tak nadále hrozí značné znehodnocení zařízení, ale hlavně vyřazení některých funkcí. 

Apple si tím fakticky otevírá další obchodní linii, aniž ztrácí kontrolu nad svými produkty. Firma počítá s vydáním podrobného manuálu, podle kterého by měl opravář postupovat. I tak se ale změna zřejmě dotkne jen pár procent uživatelů.

„K tomu, aby zařízení plnohodnotně fungovalo, je zapotřebí speciálního nářadí, zajištění elektrostatického prostředí a originálních dílů,“ vysvětluje Petr Rozkošný z autorizovaného prodejce iWant

Rozkošný proto nepovažuje krok Applu za revoluční změnu. „Sebemenší poškození ze strany opravujícího může zapříčinit ztrátu některé z funkcionalit,“ říká.

„Změna to bude zásadní,“ oponuje manažer servisu Opraveno Filip Průša. Rozhodnutí Applu by totiž mohlo umožnit zásahy bez asistence autorizovaných servisů, jedná se například o výměnu displeje nebo kamer. 

Rozkošný však předpokládá, že pokud by nadšený vlastník iPhonu dokázal zařízení úspěšné opravit, výsledná cena by byla vyšší než v případě standardního servisu. Naopak neúspěšný zásah má vliv i na záruku zařízení.

„Stačí jedna chyba, kterou uživatel udělá, a v tu chvíli vzhledem k neodbornému zásahu povede následující oprava u autorizovaného servisu k placené výměně celého zařízení, ztrátě záruky, popřípadě může být oprava zamítnuta,“ upřesňuje Rozkošný.

Podobné riziko vnímá i Průša: „Jedna věc je zkompletovat poličku z Ikey, druhá servisovat telefon. Sám bych nezkušenému technikovi iPhone 12 nebo 13 na opravu nesvěřil,“ doplnil. 

Otázkou je, zda rozhodnutí Applu neotevře zcela nový trh. „Neočekáváme otevření většího trhu, jelikož trh s nabídkou servisních služeb této značky je již dnes velký,“ myslí si Vladimír Lisoň, technický ředitel společnosti Český servis patřící investičnímu fondu Thein.

„Klientelu to rozdělí na dva tábory. Přesvědčené jedince, kteří si budou telefony opravovat sami, a jedince, pro které nebude služba dostupná nebo na sebe nebudou chtít vzít riziko poškození, a přenechají opravu profesionálům,“ domnívá se Průša. 

Rozhodně to není konec vývoje situace, která se táhne několik let. Společnost z Cupertina tím reaguje na rostoucí tlak jak ze strany amerických a evropských zákonodárců, tak ze strany regulátorů, a dokonce akcionářů. 

„Načasování určitě není náhodné,“ komentovala rozhodnutí Applu Annalisa Tarizzo za akcionářský fond Green Century, který dlouhodobě vede s Applem spor týkající se práva na opravu. „Rozhodnutí bylo připravováno více než rok,“ odpověděl serveru The Verge mluvčí Applu Nick Leahy.

Společnost by náhradní díly zřejmě zpřístupnila tak jako tak. Tím, že k tomu přistoupila dobrovolně, si však dokázala udržet situaci pod kontrolou. Stejně jako u sporu týkajícího se podmínek AppStoru si Apple chce udržet kontrolu nad tím, co doputuje ke koncovým zákazníkům. Jde o to zachovat prémiovou kvalitu produktu a zároveň udržet jeho vysokou cenu. Týká se to zejména iPhonů, které jsou základem úspěchu Applu a jejichž prodeje stále představují většinu tržeb společnosti. 

Apple dlouhodobě vynakládá miliony dolarů na lobbing, který má změny přinejmenším pozastavit. Tlak na technologické giganty je však v USA nadstranickou záležitostí, a tak technologická společnost nemá ani naději, že by se v případě změny americké vlády něco změnilo. 

Právo na opravu se projednává také v Evropské unii. „Je to určitě krok správným směrem. Nesmíme ale dovolit, aby Apple bránil uživatelům ve výběru náhradních dílů třetích stran a určoval cenu náhradních dílů na trhu,“ říká pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který se dlouhodobě věnuje regulaci technologických gigantů.

„Je totiž zcela zásadní, aby opraváři i spotřebitelé měli k dispozici všechny potřebné manuály i součástky a aby Apple neznemožňoval opravu na softwarové úrovni,“ doplňuje. 

Podívejte se na nejlepší investice letošního roku

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub