„Pan Seznam“ Ivo Lukačovič: neviditelný vládce českého webu

Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič Zdroj: E15

Curych
Švýcarské franky
Majitel Seznamu Ivo Lukačovič
Seznam.cz
5
Fotogalerie

Zakladatel Seznamu.cz Ivo Lukačovič v posledních letech prakticky zmizel z mediálního světa a neposkytoval žádné rozhovory. To ale neznamená, že by odpočíval jako spokojený rentiér. Věnuje se rozvoji svého Seznamu, Televizi Seznam, zpravodajskému portálu Seznam zprávy a chystá i rádio.

„Seznam jsem založil kvůli třem vlastnostem: lenosti, štěstí a intuici,“ říká Ivo Lukačovič. Z nápadu vytvořit seznam českých webových stránek vyrostla firma, jež se stala mašinou na peníze. V roce 2018 i o rok dříve dosáhla čistého zisku zhruba 1,3 miliardy korun. Seznam.cz tak zůstává s velkým náskokem jedničkou českého internetu. V závěru roku 2015 Lukačovič Seznam.cz zcela ovládl, když firma vykoupila od akcionářů 30 procent vlastních akcií. 

Lukačovič se vrhl i do médií. Jeho hlavní aktivitou je Televize Seznam, která vysílá celoplošně na Multiplexu 3 a tedy zdarma. Televize se zaměřuje zejména na zpravodajství a publicistiku, ale najdeme zde i pořady z vlastní produkce včetně seriálů. 

Dalším mediálním projektem jsou Seznam zprávy. Ty jsou úzce propojeny s Televizí Seznam a obsah mezi sebou obě redakce přebírají. Seznam zprávy se zaměřují na aktuální domácí i zahraniční dění, sport i kulturu. Redaktoři už několikrát zahýbali mediálním světem díky své investigativní žurnalistice. Lukačovič spoluvlastní i vydavatele levicového deníku Právo – společnost Borgis. Je majitelem firmy Letecké muzeum Točná, která vlastní stejnojmenné pražské letiště.

Veřejnými vystoupeními Lukačovič šetří. Nedávno ale udělal výjimku a rozpovídal o svých aktivitách v rozhovoru pro CZ Podcast. Asi nejzajímavější pasáží z rozhovoru je ta, v níž Lukačovič vypráví o detailech při vyjednávání o ceně za 3D modelovací startup Melown, který nedávno prodal švýcarské firmě Leica Geosystems.

Ivo Lukačovič

Věk: 45

Obor: Technologie

Zdroj majetku: Seznam.cz

Prodejní cena nebyla zveřejněna, ovšem média ji odhadovala na vyšší desítky, případně nižší stovky milionů korun. To Lukačovič se smíchem vyvrátil, když řekl: „Novináři to odhadli v podstatě správně, jen to bylo v jiné měně.“ Pokud by se jednalo o švýcarské franky nebo eura, tak by se cena vyšplhala do miliard korun. Zakladatel Seznamu by tak jistě poskočil v naše žebříčku miliardářů, který vyšel v listopadu 2019 v magazínu E15 Premium Elita byznysu.

„Švýcaři chtěli naší unikátní 3D technologii dlouho a když jsme začali jednat, udělali chybu. Prozradili, že už mají sjednanou obrovskou zakázku, k níž ji nutně potřebují. Proto, když jsme dojednávali finální cenu, tak jsem mohl na jejich požadavek slevy říci ne a prodal jsem za možné maximum,“ říká Lukačovič k transakci, kterou označil za jeden z vůbec nejlepších prodejů na poli start-upů.

Video placeholde
Magazín E15 Premium Miliardáři • E15

Leica podle něj neměla technologii, která by jí umožnila obrovské množství nasbíraných dat zpracovat do konkrétních modelů a nutně ji potřebovala. Nové zakázky jejich zájem ještě akcelerovaly. 

Firma Melown v minulosti pracovala sedm let pouze pro Seznam a vytvářela 3D mapy. „Ondřej Procházka vyvinul naprosto jedinečný model planety, který se dá aplikovat na Zemi, Měsíc, či Mars," chválil v téměř hodinu a půl trvajícím interview Lukačovič. 

Magazín E15 Premium Elita byznysu s žebříčkem miliardářů zakoupíte ve vašich trafikách a na www.ikiosek.cz