První robot Spot trénuje na pražském ČVUT. Zaplatila ho americká armáda

Robot Spot se už prodává.

Robot Spot se už prodává. Zdroj: Boston Dynamics

Šestinohý RHex pro náročný terén
Čtyřnozí LS3 unesou menší náklad.
Model WildCat od Boston Dynamics dosahuje rychlosti až 32 kilometrů za hodinu.
Robot Anymal bude spolu se Spotem od Boston Dynamics prvním volně dostupným robotem svého druhu, u kterého se v budoucnosti očekává především pomoc při krizových situacích u záchranných složek.
Roboty se učí spolupracovat s lidmi.
18
Fotogalerie

Do Prahy dorazil první ze tří čtyřnohých robotů Spot amerického vývojáře Boston Dynamics, které získala Fakulta elektrotechnická fakulty (FEL) Českého vysokého učení technického v Praze. Nákup umožnila subvence od agentury amerického ministerstva obrany pro vývoj vojenských technologií DARPA ve výši 1,5 milionu dolarů.

Zřejmě nejznámější a nejinovativnější roboty proslulého amerického výrobce použijí vědci a studenti FEL ve finále prestižní soutěže DARPA Subterranean Challenge, která se koná 21. až 23. září v USA. Soutěž, jíž se účastní třeba i laboratoř tryskových pohonů NASA nebo světoznámý Massachusetts Institute of Technology, má především ověřit možnosti autonomních robotů a jejich spolupráce. V běžném použití mají lidem usnadnit přístup do nebezpečných míst.

„Z naší práce a výsledků budou moci těžit partneři z oblasti státní a veřejné správy či průmyslu. Spolupracujeme například s hasičskými sbory z jiných zemí,“ říká profesor Tomáš Svoboda, vedoucí katedry kybernetiky FEL a vedoucí zúčastněného týmu CTU-CRAS-NORLAB. Kde všude a jak bude možné roboty využít, ukážou příští roky. 

Svoboda věří, že jeho tým má co nabídnout i české armádě nebo integrovanému záchrannému systému. „Roboty jsou podle dosavadních poznatků velmi dobře  připraveny na autonomní pohyb v náročném terénu a navíc jsou velmi spolehlivé. Pomohou nám řešit úkoly finálového kola, které bude simulovat náročné podmínky vyvolané přírodní katastrofou nebo průmyslovou havárií,“ uvádí Svoboda.

Předchozí kola soutěže se odehrála v podzemních dolech v Pittsburghu a v podzemí průmyslového komplexu nedostavěné jaderné elektrárny u města Olympia ve státě Washington.

Podívejte se na nejrůznější roboty z dílny Boston Dynamics:

Spoty jsou prvními roboty svého druhu ve výbavě FEL. Doplní stávající hardware českého týmu, tedy kolové, pásové, létající a šestinohé záchranářské roboty. Kráčejícími roboty se na FEL od roku 2013 zabývá laboratoř výpočetní robotiky. Od té doby navrhla několik menších šestinohých kráčejících robotů zaměřených především na výzkum pohybu, navigace a učení se chůzi v terénu.

Tým vědců a studentů si v minulosti připsal četné úspěchy. Loni i předloni například vyhrál v robotické soutěži v kategorii nesponzorovaných týmů, která se zaměřovala na simulaci prostředí městského podzemí. Dříve také uspěl v průzkumu tunelů. Vedle nákupu robotů Spot využije FEL subvenci k pořízení letky dronů se senzory přizpůsobenými podmínkám autonomního letu v podzemních prostorách.

Podívejte se, jaké úkoly už Spot zvládne:

Video placeholde
Boston Dynamics Spot • Živě.cz