Adventní výzva varuje před fašizací části české společnosti

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Před nenávistí, agresivitou a fašizací části české společnosti varuje Adventní výzva, kterou dnes zveřejnilo Kolegium Paměti národa. Upozorňuje na zneužití obav z uprchlické krize, situace v Rusku a z rozdělení české společnosti. Výzvu dnes na facebooku sdílela iniciativa Vědci proti strachu a sdružení Post Bellum. Podepsaly ji zatím téměř tři tisíce lidí včetně řady osobností.

Mezi prvními byli českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti, například katolický kněz Tomáš Halík, spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský, socioložka Jiřina Šiklová, kardinál Miloslav Vlk, bývalá mluvčí Charty 77 a psycholožka Dana Němcová.

Cílem zveřejněné výzvy je varovat před opakováním toho, co český národ prožil ve 20. století, a také před zlehčováním hodnot, za které bojoval a trpěl. Okolnosti ale i falešní vůdci nyní podle autorů výzvy rozdělují společnost na dva tábory stojící proti sobě. Autoři chtějí oslovit zejména mladou generaci, která nepřišla do styku s bojem za svobodu.

Výzva: Jsme znechucení davovostí

„Se znepokojením sledujeme nenávist, agresivitu a fašizující tendence nemalé části společnosti. Jsme znechuceni davovostí těch, kdo propadají vzteklému nacionalismu, provolávají hesla 'Čechy Čechům', 'Smrt kolaborantům' a nosí šibenice nad hlavami na znamení pomsty. Tito lidé se prohlašují za vlastence,“ uvádí.

Skutečné vlastenectví spatřují v humanistické tradici T. G. Masaryka, v úctě k demokracii a svobodě, kterou si tento národ vybojoval v obou světových válkách a v období komunistické totality.

Text vyzývá rovněž politiky, aby Českou republiku neizolovali, ale hledali účinné řešení uprchlické krize a čelili hrozbám teroristických útoků. Varuje před populismem a netolerancí.