Advokát Nagyové: Nečas potvrdil, že podnět k akci rozvědky vzešel od něj

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (vpravo) a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství přichází 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (vpravo) a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství přichází 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Zdroj: CTK

Spíše rozpory a zmatek přinesla dnešní výpověď bývalého premiéra Petra Nečas u soudu v kauze jeho současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Adokát Nagové Eduard Bruna totiž prohlásil, že Nečas potvrdil dřívější spekulace o tom, že impuls, který vedl k akci tajné služby ohledně jeho bývalé manželky Radky, vzešel od něj. Sám Nečas ale tvrdí, že jeho tehdejší manželku Radku vojenská rozvědka v roce 2012 nesledovala.

Nečas mluvil u Obvodního soudu pro Prahu 1 zhruba 3,5 hodiny jako svědek. O případu promluvil poprvé, před policií dříve odmítl vypovídat. Výpověď se odehrála za zavřenými dveřmi, protože soudkyně Helena Králová vyloučila veřejnost kvůli informacím v režimu utajení. Novinářům ale při odchodu ze soudu řekl, že se nestalo nic nezákonného. „Podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo. Žádné sledování neprobíhalo,“ uvedl.

Bruna však před soudní síní uvedl, že Nečas pravdivě popsal, jak se celý případ odehrál. A potvrdil prý výpověď jednoho z obžalovaných, exšéfa Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka, který dříve soudu řekl, že to byl právě Nečas, od koho přišel prvotní podnět.

Že podnět rozvědce dal Nečas, naznačil dříve i další obžalovaný, bývalý šéf VZ Milan Kovanda. Zadání podle něj směřovalo právě od tehdejšího premiéra, který prý měl obavy, že se „někdo motá kolem paní Nečasové“. Podle zákona ale nemůže tajnou službu úkolovat premiér. Pravomoc k tomu má vláda, případně prezident s vědomím vlády.

Žaloba: Nečas chrání Nagyovou

Podle žalobce je však zřejmé, že Nečas se u výslechu snažil manželku viny zbavit. Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, uvedl, že Nečasova výpověď byla „velmi pečlivě připravená s cílem vyvinit svou manželku a další obžalované“.

„Náš názor je jednoznačný. Toto není jediný důkaz v této trestní věci,“ dodal. Nečasova výpověď tak prý na věci nic nemění, dalšími důkazy jsou podle Bajgera například odposlechy, které navrhuje přehrát u soudu v příštích termínech.

Petr NečasPetr Nečas|CTKPartnerská loajalita? Petr Nečas se u dnešního soudu podle obžaloby snažil svou ženu bránit

Obhájci: Nechtěl nikoho vyvinit

Bruna a obhájce Páleníka Tomáš Sokol jsou opačného názoru. „Nevnímal jsem, že by se snažil vyvinit svou manželku. Zaujala mě prvá otázka pana státního zástupce v reakci na spontánní výpověď svědka (Nečase), a ta zněla: proč jste nám tohle všechno neřekl dřív?“ řekl Sokol.

„Petr Nečas podle mě řekl popravdě, jak se celá ta záležitost odehrála. A to jeho popravdě se nekryje s tím, co je v obžalobě. Vysvětlil pozadí celé té záležitosti a jeho výpověď byla pro ni (Nečasovou) velmi prospěšná. Nepůsobilo to na mě dojmem, že by byl motivován, že chce někoho vyviňovat,“ řekl Bruna.

Pokud by Nečas úkoloval zpravodajce, mohlo by mu to přivodit trestní stíhání. Podle zákona nemůže tajnou službu úkolovat premiér. Pravomoc k tomu má vláda, případně prezident s vědomím vlády. Nečas ale hrozbu svého obvinění odmítá. Také Páleník dnes řekl, že zpravodajci od něj nedostali pokyn. „Řekněme, že byla nějaká informace, kterou Vojenské zpravodajství bylo povinno prověřit,“ řekl Páleník. Pokyn podle něj vydává šéf rozvědky. Bajger uvedl, že úvahy o případném dalším obvinění v kauze přijdou na řadu až po pravomocném rozsudku.

Žalobce: Velmi pečlivě připravená výpověď s cílem vyvinit svou manželku

Také Bruna se nedomnívá, že by Nečasovi hrozilo trestní stíhání. Nečas je již obviněn v jiném případu, který souvisí s Nagyovou - údajné uplácení trojice bývalých poslanců ODS funkcemi.

Nečas odmítl vypovídat při výslechu před policií a řekl, že si vysvětlení nechá pro nezávislý soud. Kauza je podle něj vymyšlená a politická. Veřejnost se o případu dozvěděla v polovině června 2013, kdy policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky. Kauza vedla k pádu vlády.

Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka Nečasová, kterou měla nechat Nagyová sledovat.Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka Nečasová, kterou měla nechat Nagyová sledovat.|CTKRadka Nečasová

Podle obžaloby zařídila na podzim roku 2012 tehdy Nagyová sledování Radky Nečasové, přičemž důvodem prý byly osobní zájmy - chtěla údajně získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Následující rok na jaře ještě nechala podle státního zastupitelství sledovat některé pracovníky úřadu vlády. Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit Nečasovu rodinu, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů.

Ze zneužití pravomoci ohledně vojenské rozvědky je kromě Nečasové, Páleníka a Kovandy ještě zpravodajec Jan Pohůnek. Je to první z případů týkající se Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je bývalá významná vládní úřednice pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci