Akademie věd bojuje o miliony, mění způsob práce vědců

Jiří Drahoš, Akademie věd

Jiří Drahoš, Akademie věd Zdroj: E15 Eduard Erben

Po čtyřech letech škrtání začala Akademie věd ČR bojovat o navýšení částky, kterou dostává na výzkum ze státního rozpočtu. Připravuje strategii, která změní způsob práce jejích vědců. Po roce 2015 by vědecké týmy z různých ústavů měly nově spolupracovat na řešení problémů týkající se společnosti, zdraví, životního prostředí či nových materiálů.

„Pokud máme chtít po vládě více peněz, musíme ukázat náš přínos české vědě a společnosti,“ říká Jiří Drahoš, předseda Akademie věd.

Od roku 2009 klesla částka institucionálního financování ze státního rozpočtu o 700 milionů korun. Letos akademie dostala 4,2 miliardy. To je 42 procent jejího rozpočtu. „Samozřejmě bych byl rád, kdybychom se v letech 2015 až 2016 dostali na úroveň roku 2009,“ dodává Drahoš.

Zatím se rýsuje devět základních výzkumných okruhů, v každém z nich by mohly být zhruba tři programy. Příkladem může být program stárnutí populace. „Zapojily by se do něj ústavy biomedicinální, molekulárně genetické, ale také psychologický či sociologický ústav. Takto komplexního výzkumu není schopna skoro žádná česká univerzita,“ tvrdí Drahoš.

Účast vědců v průřezových programech bude vedení akademie zohledňovat i v jejich hodnocení. Projevit by se to mělo do jejich finanční podpory. Vedení akademie svou novou strategií reaguje i na kritiku, že vědecký výkon akademie neodráží plně ani její potenciál ani očekávání společnosti.