Ambulantní lékaři: Paciente, podepiš petici

Milan Kubek, Leoš Heger

Milan Kubek, Leoš Heger Zdroj: mediafax

Snížení příjmů od zdravotních pojišťoven a obavy, že o ně přijdou úplně. To jsou hlavní problémy, na které chtějí upozornit ambulantní lékaři. Pacientům budou přímo v ordinacích nabízet k podpisu petici. Chtějí také iniciovat ústavní stížnost proti úhradové vyhlášce a připraví protestní den. Dohodlo se na tom včera vedení České lékařské komory.

„Pacienti musí vědět, že když lékař překročí určitý limit, veškeré léky i vyšetření platí ze svého,“ říká prezident komory Milan Kubek. Ambulancím končí smlouvy se zdravotními pojišťovnami s koncem roku 2015. Už letos začínají jednání o kritériích, kdo poté smlouvu dostane a kdo ne. To nebude jednoduché. „Upřímně řečeno pro rok 2016 začíná už teď být pozdě. Mohlo by dojít i k osobním katastrofám,“ myslí si předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Mnozí samostatní lékaři se obávají, že po revizi smluv posílí na jejich úkor lékařské řetězce.

Akutně pálí ambulance přísná úhradová vyhláška. Podle některých propočtů kvůli ní klesnou jejich reálné příjmy o 20 procent proti roku 2011. Ministerstvo zdravotnictví odmítá, že by na tom byli ambulantní specialisti tak špatně. V předchozích letech naopak jejich příjmy celkově výrazně rostly.

A šíření obav ze ztráty smluv s pojišťovnami považuje ministerstvo za předčasné strašení. „Je třeba zasednout k jednacímu stolu a debatovat. Že se už dnes straší tím, co má nastat k poslednímu dni roku 2015, to považuji za neodpovědné a zbytečné,“ řekl v ČT náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Lékařská komora není v kritice ministerstva osamocená. „Hned po vydání úhradové vyhlášky jsme avizovali, že proti ní budeme protestovat,“ připomíná Jojko.

Mezi členy Sdružení ambulantních specialistů proběhla anketa a z ní vyplývá, že se 80 procent z nich cítí ohroženo a chce protestovat. „Je velká vůle k silným protestům,“ shrnul Jojko. Situaci považuje za výjimečnou i v porovnání s krizovým rokem 2006.

95 procent nemocnic už má jistotu

Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavřela smlouvy se 144 nemocnicemi akutní péče ze 151. Uvedl to její ředitel Zdeněk Kabátek. Ostatní smlouvy chce podepsat do poloviny února. Jedná se i o nemocnici v Roudnici nad Labem. Včera Senát podpořil petici za zachování všech jejích oddělení. Nemocnicím skončily smlouvy na konci loňského roku. Pojišťovny chtěly zrušit nadbytečná akutní lůžka ve prospěch následné péče. Zatím ale zaniklo jen 2600 akutních lůžek místo avizovaných šesti až deseti tisíc. Následných lůžek nepřibylo.