Amnestie jede dál: osvobozeni aktéři vytunelovaných fondů Trend a Mercia

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Kritizovaný druhý článek Klausovy amnestie zajistil klid aktérům další velké hospodářské kauzy 90. let. Tentokrát jde o osm obžalovaných v případu údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia, jejichž stíhání dnes zastavil Hradecký krajský soud. Případ Trend s více než miliardovou škodou je označován za jeden z největších případů tunelování v Česku.

Informaci přinesla Česká televize (ČT) s tím, že Miroslav Hálek a jeden z dalších obžalovaných amnestii zřejmě nepřijmou a budou trvat na pokračování soudního líčení. Podle dřívějšího vyjádření žalobce byl právě Hálek hlavou celé skupiny. Obžaloba vinila manažery z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Policie začala případ řešit před 16 lety.

Hradecký soud loni v říjnu, při třetím projednávání případu, uložil dvěma bývalým manažerům fondů tříleté tresty a dvěma dvouleté tresty vězení. Na dva roky do vězení měli podle nepravomocného rozsudku jít Hálek a Libor Páv. Tříletý trest vězení uložil soud Luďkovi Špriňarovi a Janu Cholastovi. Soud také rozhodl o tom, že odsouzení by měli v různé míře fondům nahradit škodu v částce přes 700 milionů korun.

Čtyři z osmi obžalovaných soud v říjnu obžaloby zprostil. Za nevinné označil Petra Šrejtra, Václava Diuse, Petra Koženého a Miroslava Vlastníka. Vlastník byl souzen jako uprchlý, ale podle médií údajně od loňského září jednal o návratu do ČR. Do Česka se po osmi letech v cizině vrátil v polovině prosince. Na útěku údajně pobýval v jihoamerickém Peru. Podle ČT se prý doba na útěku do délky trestního řízení Vlastníkovi nezapočítává, takže proti amnestii pro Vlastníka by se mohlo odvolat vrchní státní zastupitelství.

Tresty byly nižší než při dvou původních rozsudcích hradeckého soudu. Původní nejvyšší trest při prvním rozsudku v roce 2008 byl sedm let vězení a odsouzeno tehdy bylo deset lidí, jeden obžalovaný byl zproštěn. Při druhém rozsudku v roce 2009 bylo odsouzeno osm lidí a dva obžalované soud zprostil.

Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v kauze figurují jako svědci. V roce 1995 zakladatelé fond prodali společnosti Královéhradecká Brokerská zastupované Miroslavem Hálkem. Následně začaly být podle obžaloby prostředky fondu převáděny na konta jiných společností. Součástí údajných machinací byly i akcie obchodního domu Kotva. V roce 2000 skončil Trend v konkurzu.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie:

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.