Amnestie se bude zřejmě týkat i dcery kancléře Weigla

Částečná amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, se bude týkat zřejmě i dcery jeho kancléře Jiřího Weigla - Magdaleny Weiglové. Odvolací soud jí loni v září uložil za zavinění smrtelné havárie dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Má také čtyřletý zákaz řízení.

Podle původního rozsudku Okresního soudu Praha-východ si měla kancléřova dcera odsedět rok za mřížemi a dostala šestiletý zákaz řízení, odvolací soud ale rozsudek zmírnil.

Na Weiglovou by se vztahovalo prominutí podmíněně odložených trestů ve výměře nepřevyšující dva roky. Podle předsedy Okresního soudu Praha-východ Martina Dostála padne rozhodnutí v průběhu příštího týdne. „Zjišťujeme, kterých případů se amnestie týká,“ konstatoval. Časovou prodlevu vysvětlil tím, že se amnestie vztahuje zřejmě až na tři čtvrtiny trestů, které na soudu jsou.

Podle mluvčí odvolacího Krajského soudu v Praze Zuzany Steinerové se ale dá předpokládat, že amnestie bude pro Magdalénu Weiglovouplatit platit. Zákaz řízení ale zřejmě zůstane v platnosti. „Jde o jiný druh trestu, než které amnestie zmiňuje,“ poznamenala mluvčí. Definitivní rozhodnutí ale podle ní záleží na okresním soudu.

Smrtelná nehoda se stala loni 28. června u Lázní Toušeň, Weiglová vezla ve své dvě kamarádky do Brandýsa nad Labem. Držitelkou řidičského průkazu byla pouhé dva měsíce. Na zpáteční cestě dívka nezvládla řízení a jedna z jejích kamarádek za to zaplatila životem, druhá byla vážně zraněna.

Podmínky se díky dílčí amnestii zřejmě zbaví i takzvaný silniční pirát Aleš Trpišovský, který dostal dvouletou podmínku a sedmiletý zákaz řízení za to, že na dálnici D1 vybržďoval řidiče či zpěvačka Dara Rolins, které soud loni v prosinci udělil 18měsíční podmíněný trest za smrtelnou dopravní nehodu způsobenou v roce 2010.

Počet vězňů, kterých by se měla týkat amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem, odhaduje ministerstvo spravedlnosti na 7416. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale upozornil, že tento odhad se může v následujících dnech ještě změnit.

Amnestie může mít dopad i na další medializované kauzy:

JménoPřečinění
Jiří Berka, někdejší konkurzní soudceTo, zda se amnestie týká i Berky a dalších lidí, odsouzených v kauze podezřelých konkurzů, zatím není podle místopředsedy českobudějovického krajského soudu Zdeňka Kučery jasné. Trestní stíhání se sice táhne více než osm let a tresty nepřevyšují deset let, ale některým obžalovaným bylo obvinění sděleno až v roce 2006, řekl Kučera. Kauzu loni vrátil olomoucký vrchní soud ke krajskému soudu v Táboře, k němuž se odvolalo sedm z devíti obžalovaných. Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů korun.
František Chvalovský, někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazuLoni v říjnu mu Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek deseti let vězení, které dostal za stomilionové úvěrové podvody. Případem se má znovu zabývat Městský soud v Praze.
Martin Janečka, bývalý náměstek primátorky Zlína (dříve ČSSD)Odsouzen byl loni v listopadu za podplácení na dva roky vězení a k peněžitému trestu 400 tisíc korun. Dvouletý trest vězení a pokuty dostali i jeho komplicové Radek Dvořák a Janečkův švagr Dalibor Kučera, který byl místopředsedou Fotbalové asociace ČR.
Tomáš Pitr, souzený za daňové deliktyV kauze údajných daňových úniků je stíhán od roku 2001, tedy déle než osm let. Pitr byl původně v roce 2006 odsouzen k pěti letům za daňové podvody. Soudy však loni rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat. Prvoinstanční senát pak v červnu uvedl, že skutky nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestným činem. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze ale začátkem listopadu rozhodnutí zrušil.
Dara Rolins, zpěvačkaSoud jí loni v prosinci udělil 18měsíční podmíněný trest za smrtelnou dopravní nehodu způsobenou v roce 2010. Původně soud zpěvačce za usmrcení z nedbalosti vyměřil podmíněný trest na dva roky a dva měsíce s tříletou zkušební dobou. Uložil jí také nahradit pozůstalým zhruba milionovou škodu a zároveň zakázal na tři roky řídit.
Tomáš Skuhravý, bývalý fotbalový reprezentantLoni v březnu mu soud uložil za podvod s autem dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Skuhravý podle policie fingoval krádež zapůjčeného luxusního auta za dva miliony korun. Vůz nevrátil, ale předal komplicovi. Ten opět auto upravil a chtěl ho prodat.
Petr Smetka a další bývalí manažeři společnosti H-SystemStrůjce miliardového podvodu Smetka byl odsouzen za vytunelování stavební firmy H-System. Odpykává si dvanáctiletý trest za podvod v projektu levného bydlení, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.
Marko Stehlík, někdejší šéf kladenských hutíPřípad se táhne už řadu let, první obvinění padlo v roce 1996. Soud trestní stíhání zastavil v roce 2010, Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce a rozhodl, že případ musí pokračovat. Stehlík byl obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Spolu s ním stanul před soudem také jeho otec a bývalý šéf Poldi Vladimír, jehož stíhání bylo už dříve zastaveno ze zdravotních důvodů. Na lavici obžalovaných usedl také bývalý ekonomický ředitel oceláren Luboš Pejpa, který však loni zemřel. To, že kauza nejspíše zastaví amnestie, potvrdila mluvčí středočeského krajského soudu.
Aleš Trpišovský, takzvaný „silniční pirát“Loni v prosinci mu pražský vrchní soud potvrdil dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici D1. Zakázal mu na sedm let řídit.

Zdroj: ČTK

: