Analytici: Vladní úspory postihnou hlavně důchodce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Balík úsporných opatření, která mají v příštích dvou letech udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP, pocítí podle analytiků především důchodci. Daňové změny příliš neovlivní hospodaření průměrných domácností. Čistý příjem výrazně klesne manažerům a pracovníkům s nejvyššími platy. Analytici to uvedi poté, co dnes soubor úsporných opatření schválila vláda.

Důchodce postihne kromě zvýšení daní nižší valorizace důchodů. Proti současnému stavu si tak pohorší asi o 400 korun měsíčně. „Penzistům vzrostou náklady o téměř 190 korun měsíčně a současně se jim zpomalí valorizace možná až o 200 Kč,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Další opatření, mezi něž patří růst daně z přidané hodnoty na 21 a 15 procent, uhlíková daň či daň z vína, se podle něj průměrné domácnosti dramaticky nedotknou. Zaplatí sice na DPH a spotřebních daních asi o 400 korun měsíčně více, na druhé straně zhruba tři čtvrtiny tohoto růstu pomůže pokrýt nižší daň z příjmu. Nově zavedená 20procentní daň z příjmu fyzických osob se totiž bude od roku 2014 počítat z hrubé mzdy. Současná sazba 15 procent ze superhrubé mzdy odpovídá sazbě zhruba 21 procent z hrubé mzdy.

Opatření, které ruší stropy pro placení zdravotního pojištění, sníží příjmy pracovníků s nejvyššími mzdami. „Zaměstnanci s hrubou mzdou 150 tisíc Kč měsíčně se čistý měsíční příjem v příštím roce sníží o 3500 Kč,“ uvedl Tomáš Hunal z PwC ČR. Upozornil, že opatření také zvýší cenu práce odborníků, jejichž zaměstnavatelé z řad zahraničních investorů pak mohou zvažovat přesun do zemí s příznivějším daňovým režimem.

U firem vyvolalo zvýšení DPH smíšené reakce. Výrobci aut se obávají zvýšení provozních nákladů, stavební firmy varují před prohloubením propadu stavebnictví. Zvýšení daně z převodu nemovitostí může podle realitních kanceláří lidem prodražit obchody s nemovitostmi. „Každé zvyšování daní je pro podniky bolestivé, projeví se ve zvýšených provozních nákladech, hrozí snížením poptávky a může ohrozit konkurenceschopnost,“ řekl Michal Kadera ze Škody Auto.

S jednoznačným odporem se setkalo zrušení podpory takzvané zelené nafty od příštího roku. Prezident agrární komory Jan Veleba nevyloučil protestní akci a odbory hovoří o blokádě. „Nemůžeme schválit, že zemědělcům byla sebrána zelená nafta. Jsme připraveni zahájit blokádami doslova demoralizaci Prahy, protože jestli si vláda myslí, že si to necháme líbit, tak je na velkém omylu,“ řekl šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek.

Zemědělci podle Veleby chtějí ještě o zachování zelené nafty jednat. Ministr zemědělství Petr Bendl ale farmářům vzkázal, že s jeho podporou počítat nemohou.