ANO chce vystřídat Haška v krajském sdružení, Zimolu z ČSSD nepodpoří

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: čtk

Jiří Zimola
Přátelé, anebo protivníci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola spolu zatím vycházejí. Potichu se však začíná hovořit o tom, že okolo Zimoly by se mohli seskupit Sobotkovi odpůrci.
Krajské a senátní volby 2012
Hlasování v Jihlavě
5
Fotogalerie

Nejvyšší post v asociaci krajů dosud držela v regionech nejsilnější ČSSD, předsedal jí jihomoravský hejtman Michal Hašek. Svou pozici však letos neobhájil. Koho bude ANO nominovat na jeho místo zatím šéf ANO Andrej Babiš neřekl.

Sestavování krajských koalic, kterému se také říká druhé kolo voleb, dopadlo pro hlavní politické soupeře nerozhodně. ČSSD i ANO mají po pěti hejtmanských postech. Strana Bohuslava Sobotky přitom vyhrála jen ve dvou regionech a ANO v devíti. Jenže hnuté Andreje Babiše má ještě pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou.

Mezi oběma partajemi se nyní rozhořel spor o to, která bude šéfovat Asociaci krajů ČR. ANO oznámilo, že nepodpoří do čjejího ela jihočeského hejtmana ČSSD Jiřího Zimolu, který přitom s ANO v kraji vládne.

Předseda ANO Andrej Babiš sdělil, že jeho strana se bude ucházet o předsednické místo v asociaci sama, protože bude se šesti členy nejsilnější. Reagoval tak na vyjádření Zimoly v médiích řekl, že by se o pozici šéfa asociace mohl ucházet, chce ale i podporu hejtmanů z ANO a dalších stran.

"ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta," napsal Babiš v textové zprávě. Konkrétní jméno kandidáta hnutí vicepremiér a ministr financí zatím nemá, chce o něm napřed diskutovat s hejtmany.

Nejvyšší post v asociaci krajů dosud držela v regionech nejsilnější ČSSD, předsedal jí jihomoravský hejtman Michal Hašek. Svou pozici však letos neobhájil, podobně jako většina hejtmanů vládní strany.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) Půta řekl, že po zkušenostech s vedením asociace chce kolegům navrhnout, zda nezvážit švýcarský model. "Ve kterém by ta funkce čtyři roky rotovala. Není to přeci o tom, že předseda je asociace, asociace je o setkání těch hejtmanů," uvedl.

Navíc podle Půty poprvé nebude asociace jednobarevná nebo s významnou převahou jednoho subjektu, takže to vždy bude o dohodě a kompromisu.

Pokud by se na místě předsedy hejtmani střídali, tak by se podle něj tento post odosobnil. "A nebude to jako někdy v minulosti spojováno, že předseda rovná se asociace," dodal Půta.

ANO bude mít hejtmana ve Středočeském, Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Členkou asociace je i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Kandidáti ČSSD budou hejtmany vedle Jihočeského kraje i v Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině.