Armáda chce dobrovolníky. Výcvik ale bude povinný

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ministerstvo obrany se dohodlo s poslanci na budoucí podobě odvodů do ozbrojených sil. Ty nebudou povinné pro všechny osmnáctileté muže a ženy, ale jen dobrovolné. Změny se dotknou i příslušníků aktivních záloh, kterým se má zvýšit roční paušál z 12 na 18 tisíc korun.

Několik měsíců trvající debata mezi úřadem Martina Stropnického (ANO) a členy výboru pro obranu Poslanecké sněmovny skončila kompromisem.

Výsledná podoba novely branného zákona zpřehlední strukturu vojenských cvičení. Pro aktivní zálohy se předpokládají pravidelná cvičení, pro dobrovolné odvedence občasná. Plošné odvody definitivně padly.

Chybí tisíce vojáků

Dobrovolníci však budou muset povinně absolvovat základní tříměsíční výcvik, připomíná člen výboru za TOP 09 Marek Ženíšek.

„Plošné obvody bez výcviku jsme od začátku kritizovali, je to nesmysl. Dobrovolné obvody, zato ale s povinným výcvikem, jsou kompromisem, který nalezne podporu,“ uvedl pro server E15.cz.

Otázka je, kolik dobrovolníků se podaří získat. Problém s nízkou naplněností útvarů má celá armáda. „Chybějí profesionální vojáci i ti v aktivních zálohách. Prioritou je naplnění personálního stavu tak, aby armáda mohla plnit úkoly a mohla se dál rozvíjet. Současný stav je nedostačující. Chybí tisícovky vojáků. A to se bavíme o doplnění stavu armády v době mírového stavu,“ poznamenal Ženíšek.

Přečtěte si:

Kvůli snaze získat více zájemců o službu poslanci ve druhém čtení schválili také vyšší odměny pro púříslušníky aktivních záloh. Občanská demokratka Jana Černochová jim chce umožnit přístup k nadstandardní zdravotní péči, jakou mají jejich profesionální kolegové.

A především jim navrhuje další zvýšení odměn z 12 na 18 tisíc korun ročně, pokud absolvovali alespoň jedno cvičení. O členství v zálohách je malý zájem, v současné době je tvoří asi 1250 lidí. Generální štáb chce, aby jich bylo čtyřnásobně více.

Další návrh předložil Antonín Seďa (ČSSD), který chce zrušit možnost nasazovat záložáky do zahraničních misí. Seďa to pokládá za rizikové, protože nejsou vycvičeni tak, jako vojáci z povolání.

Nasazení při přírodních pohromách

Další novela z balíku branných zákonů, který by dolní komora parlamentu měla definitivně schválit příští měsíc, mimo jiné ruší specializované záchranné útvary.

Umožní místo nich vyčlenit pro práce například při záplavách útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením. Předloha také zakazuje pořádat politická shromáždění a volební kampaně ve vojenských objektech a při činnostech ozbrojených sil mimo ně.

A výslovně uzákoňuje pravomoc náčelníka generálního štábu velet armádě. Vrchním velitelem ozbrojených sil i nadále zůstane prezident republiky.