Armáda chce vysílačky, které v Evropě nefungují

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar Zdroj: ctk/ap

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by ušetřil desítky milionů korun, kdyby zastavil nákup bezmála čtyř set vysílaček Harris RF-7800S, který rozjednalo předchozí vedení úřadu. Jde o typ, který je v Evropě nebo pro komunikaci v rámci evropských jednotek battlegroup prakticky nepoužitelný. Pracuje na specifických širokopásmových kmitočtech, jejichž podpora je i v Česku velmi omezená. Vyplývá to z interního dokumentu ministerstva, který má deník E15 k dispozici.

Armáda přitom 220 těchto amerických radiostanic už má. Používá je v Afghánistánu, kde v příštích dvou letech počítá s nasazením nejvýše tří set vojáků. Navzdory odporu sekce vyzbrojování si loni generální štáb prosadil pořízení dalších 390 prostřednictvím zásobovací agentury NATO. Jejich předpokládaná cena má být 72 milionů korun. Výhledově chce vedení štábu ještě 160 kusů.

„Tyto vysílačky skutečně nejsou pro použití v Evropě vhodné. A pro operace v Afghánistánu jich má česká armáda dostatek,“ řekl bývalý šéf nákupčích Pavel Bulant.

Ani v amerických ozbrojených silách není expediční typ RF-7800S standardní součástí výzbroje, byl vyvinutý právě pro potřeby afghánské ISAF. To nepopírá ani Stropnického úřad. „Výběr uvedené radiostanice vycházel ze zkušeností našich jednotek v Afghánistánu. Poznatky z bojových operací jsou i v ostatních armádách NATO důležitým určujícím kritériem pro pořizování komunikačních a zbraňových systémů,“ stojí v oficiální reakci ministerstva.

Na nevýhody širokopásmových vysílaček Harris poukazuje rovněž Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Chystaný nákup podle ní nese všechny rysy nepromyšlených armádních zakázek z minulosti. „V případě nasazení v Evropě je hlavní problém radiostanic RF-7800S v tom, že chybí dostatek volných kmitočtů, na nichž by mohly pracovat. Evropská unie prostě není Afghánistán,“ upozornil šéf zbrojařského sdružení Jiří Hynek.

Už přede dvěma lety vznikla v rámci asociace skupina odborníků na taktické komunikační systémy, která připravila návrh uceleného řešení s maximálním podílem domácího a evropského průmyslu, kde mimo jiné figuruje tuzemská pobočka německé Rohde & Schwarz. „Do dnešního dne postrádáme odbornou debatu na dané téma ze strany ministerstva,“ dodal Hynek.