Armáda hledá provozovatele tajné nemocnice na odpis

lékaři

lékaři Zdroj: profimedia.cz

Měl to být jeden z hlavních příspěvků Česka k boji proti terorismu. O tajné nemocnici v Těchoníně pro léčbu chorob, jako je SARS či ebola, psaly kdysi noviny jako o senzaci. Postupem času se však z armádního centra biologické ochrany stal odstrašující příklad vyhazování peněz. Proto autoři Bílé knihy o obraně přede dvěma lety zařadili zdravotnické zařízení do složky „nepotřebné“.

Navzdory tomu úřad Vlastimila Picka minulý měsíc vyhlásil soutěž na další provozování nemocnice za 250 až 300 milionů korun. „S její modernizací či dostavbou se v žádném případě nepočítá,“ zdůraznil mluvčí rezortu Jan Pejšek.

Pro firmu Puro Klima spojenou s případem Davida Ratha to znamená, že přijde o lukrativní byznys. Jako monopolní dodavatel inkasovala v poslední dekádě za výstavbu centra a jeho provoz přes 1,6 miliardy korun. A přestože vojsko zařízení využívalo jen okrajově, značně nabobtnala především lůžková část.

„Od začátku září skončí smluvní vztah se společností Puro Klima. Jelikož o další budoucnosti centra biologické ochrany zatím nebylo s konečnou platností rozhodnuto, byl vyhlášen otevřený tendr s jednoznačným cílem zajistit provoz za výhodnějších finančních podmínek než dosud,“ uvedl Pejšek. Dodal, že pokud by bylo například příští rok zařízení definitivně uzavřeno, armáda bude moci od nové smlouvy bez udání důvodu do šesti měsíců odstoupit.

O dalším osudu nemocnice už jednala v únoru vláda, která rezortu doporučila, aby ji převedl na jiné orgány státní správy, například ministerstva zdravotnictví či vnitra. Jenže ani jedno z nich o Těchonín nestojí. „Horký brambor“ tak skončí v rukou Bezpečnostní rady státu. „Otázka zrušení, konzervace či zachování centra je komplexním rozhodnutím národního charakteru,“ poznamenal Pejšek.

Rada by se problematikou měla zabývat na jaře nebo v létě. Jednou z klíčových podmínek dalšího provozu nemocnice je nalezení dalších zdrojů financování tohoto unikátního zařízení, dodal Pejšek.