Armáda má schválený plán zahraničních misí. Spolkne 2,3 miliardy

Armádní odstřelovači

Armádní odstřelovači Zdroj: ctk

S výjimkou většího příspěvku do sil NATO schopných rychle reagovat kdekoliv na světě se na úkolech české armády v zahraničí mnoho nezmění. Ty hlavní ji opět čekají na Blízkém Východě, v misi Evropské unie a OSN v africkém Mali a na Sinaji. Počítá s tím vládou schválený plán na příští dva roky, s nímž ještě musí souhlasit parlament. Nasazení vojáků s pozemní a leteckou technikou přijde na 2,3 miliardy korun.

„Máme čtyři priority: kolektivní obrana NATO, Afghánistán, Mali a boj proti Islámskému státu. Kromě toho chceme významně přispívat do sil rychlé reakce, které jsou zásadním mechanismem kolektivní obrany NATO,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Na možné bleskové nasazení budou připraveny stovky vojáků. Pro alianční síly rychlé reakce se pro příští rok počítá s 810 vojáky, pro následující pak s 380. Dalších dvě stě bude vyčleněno pro potřeby OSN.

Z jednotek, které mají vyslání jisté, bude ta největší i nadále působit v Afghánistánu. V roce 2017 se předpokládá 270 vojáků, o rok později o dvacet méně. Češi se v zemi opět zaměří na ochranu spojeneckých sil a výcvik afghánských kolegů. Druhý nejpočetnější kontingent o síle šedesáti vojáků bude ve výcvikové misi EU v Mali.

Spolu s už tradičním vysláním českých vojáků do Bosny a Hercegoviny a do Kosova bude Česko stále pokračovat v dosavadních námořních operacích EU

Česká armáda chce zůstat i na Sinaji, kam posílá kromě až 25 vojáků i transportní letoun CASA C 295M, a také na Golanech. Pro území kontrolovaném Izraelem nabízí pět vojenských pozorovatelů.

Spolu s už tradičním vysláním českých vojáků do Bosny a Hercegoviny a do Kosova bude Česko stále pokračovat v dosavadních námořních operacích EU, tedy v protipirátské operaci v oblasti Afrického rohu a v operaci zaměřené na omezení migrace ve Středomoří. V obou případech české vojsko pošle odborníky do velitelských struktur.

Do boje s islamisty Česko vyšle letecké instruktory pro výcvik iráckých pilotů na podzvukových bitevnících L-159. S tímto záměrem vyslovila vláda souhlas už před měsícem.