Armáda přišla o čtyři miliardy. Stropnický je musí vrátit Babišovi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Navzdory stížnostem na nedostatek peněz ministerstvo obrany v loňském roce neutratilo přes čtyři miliardy korun, tedy zhruba desetinu svého celkového rozpočtu. Za posledních pět let jde o nejvyšší sumu, která se nepodařilo vynaložit na zkvalitnění výcviku nebo na nákupy nové techniky, výzbroje a výstroje. Dříve byly přebytky nižší, pohybovaly se v řádu stovek milionů.

Vedení rezortu tvrdí, že větší část prostředků, tedy 2,7 miliardy, je vázána na zakázky, u nichž byly odloženy platby. Zbylých 1,4 miliardy mají být úspory na kontraktech, kde se předpokládaly vyšší ceny. Případně jde o peníze určené na zrušené projekty. „Většinu z oněch čtyř miliard jsme mohli převést do letošního rozpočtu,“ uvedl ministr Martin Stropnický (ANO).

Vysoký přebytek podle některých informací způsobil nový zákon o veřejných zakázkách, který jejich uzavírání prodlužuje. „Dalším důvodem velmi pravděpodobně byla nezkušenost Stropnického a jeho nových náměstků, kteří se museli s rezortem seznámit,“ nabídl vysvětlení jen z bývalých vysoce postavených funkcionářů. „Na nákupčí je třeba neustále tlačit. Když se to nedělá, dopadne to takhle,“ dodal.

Právě kvůli skluzu projektů měl loni na podzim odejít náměstek pro vyzbrojování Bohuslav Dvořák. Jeho agendu převzal první náměstek Jiří Borovec, Stropnického pravá ruka.

Co bude vojsko nakupovat
Podle vedení ministerstva obrany jsou pro letošek prioritou nové 3D radary. Vláda má zakázku schválit v nejbližších týdnech, pak bude následovat vyhlášení otevřené soutěže na deset kusů. Vyčleněno na ně je 3,5 miliardy korun. V roce 2017 by vojsko měla dostat i nové vrtulníky nebo vyprošťovací a dílenská vozidla pro obrněné transportéry Pandur.

Paradoxně to byly právě nízké výdaje na obranu, které se celý loňský rok řešily. Plánovači varovali, že rozpočet pod pětačtyřicet miliard, kterým rezort v posledních letech disponuje, je příliš nízký. „Armáda je dnes pod hranicí udržitelnosti. Pokud s tím velice rychle něco neuděláme, budou některé její schopnosti degradovat do té míry, že prostě zaniknou,“ prohlásil na shromáždění k patnáctému výročí vstupu země do NATO náčelník generálního štábu Petr Pavel. Podle něj by vojsko potřebovalo alespoň 50 miliard ročně.

Rozpočet ve výši dvou procent HDP žádá po svých členech NATO. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však oponoval, že výraznější zvýšení by ministerstvo nebylo schopno efektivně využít. Vláda mu loni přidala 1,5 miliardy, rozpočet pro letošek je 43,5 miliardy. V příštích letech by měly podle Stropnického výdaje stoupat o dvě miliardy ročně.