Audit: některé pražské stavby se předražovaly až o 60 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Několik zakázek pro magistrátní odbor městského investora (OMI), který má v Praze na starosti velké stavby, je předraženo až o 60 procent. Vyplývá to z magistrátních posudků. Kontrola zjistila předražení tří staveb vodovodní a kanalizační sítě za 360 milionů korun. Předražené ale mohou být zakázky v celkové hodnotě až 2,5 miliardy, řekl náměstek pražského primátora Pavel Richter (TOP 09). Většinu vypsaných zakázek město zřejmě zruší.

Odbor nechal prověřit tři namátkově zvolená výběrová řízení, u kterých se předražení ukázalo. Jde o stavby v Radotíně, Velké Chuchli a ve Stodůlkách. Podle znaleckých posudků by měla být jejich celková cena o 132 milionů korun nižší. „Zjištění, která byla v posudcích, jsou pro mě katastrofálním zklamáním,“ uvedl náměstek. „Vypadá to, že zde jde o systémové předražování veřejných zakázek, jež nemohu tolerovat,“ doplnil. U dalších zakázek má město zatím jen podezření z prodražení.

Podle Richtera byly u předražených zakázek jednak vyšší ceny, než jaké je možné v současnosti na trhu získat, také pak bylo manipulováno s objemem prací, které měly být vykonány. Většina zakázek na OMI byla podle Richtera navíc zadávána způsobem, kdy město oslovilo asi dvě desítky vybraných firem. Z nich pak vylosovalo pět společností, které předložily nabídku. Takový systém podle něj nahrává tomu, aby se vylosované společnosti mezi sebou domluvily.

Přehled předražených zakázek:

Zakázka Nabídková cena (v milionech korun včetně DPH) Náklady podle znalců (v milionech korun včetně DPH)
Radotín - výstavba a modernizace vodovodní sítě, dešťové kanalizace, plynovodu a oprava komunikací v Radotíně 127,83 74,87
Velká Chuchle - rekonstrukce ulice Na Hvězdárně, výstavba dešťové a splaškové kanalizace, vodovodu, plynovodu a veřejného osvětlení 42,42 26,37
Stodůlky - výstavba vodovodní sítě dešťové a splaškové kanalizace, rekonstrukce ulic Vstavačová a Pod Zličínem 190,36 126,73

Pramen: pražský magistrát

Zatím nezahájené zakázky plánuje město zrušit nebo přepracovat. U těch, kde už byla podepsána smlouva s dodavatelem, musí právníci posoudit, zda je možné smlouvu vypovědět, uvedl Richter. „U těch, které už jsou rozpracovány, posílíme kontrolní mechanismy,“ konstatoval náměstek.

tunel Blankatunel Blanka | ctkI na tunel Blanka byla zpracována právní analýza

Podle primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) byly tyto zakázky projektovány v minulém volebním období. „Jednalo se dlouhodobé rozkrádání veřejného majetku. Pokud bude možné ukázat na konkrétního viníka, poskytneme veškerou součinnost orgánům činným v trestním řízení,“ řekl Hudeček.

Na OMI jsou pro oblast infrastruktury v tuto chvíli vypsané tendry na stavby za 2,5 miliardy korun. Pokud by se prokázala pochybení i u nich, mohla by podle Richtera Praha zastavením výběrových řízení ušetřit až miliardu korun.

Hlavní město v loňském roce zadalo několik auditů podezřelých smluv. Kontrolován byl i odbor městského investora, který odpovídá za miliardové investice například při stavbě tunelového komplexu Blanka. Právní analýza byla zpracována i na samotný tunel Blanka.