Babiš a Šlechtová navrhli řešení monitorovacího systému

Babiš,

Babiš, Zdroj: ctk

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) společně s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) navrhli řešení problémů s monitorovacím systémem evropských fondů tak, aby mohl dále fungovat. Vláda by ho měla schválit v pondělí. Šlechtová po jednání kabinetu současně oznámila, že Česko poslalo Evropské komisi ke schválení všechny nové operační programy kromě jednoho.

Tím je Operační program Technická pomoc, který se potýká se závěry auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+. Audit ministerstva financí kritizoval výběrové řízení na tento systém za 567 milionů korun. Šlechtová označila audit za neprofesionální a opřený o spekulace.

„Pokud nebude monitorovací systém, tak máme ohroženo čerpání fondů. Dnes jsem ve spolupráci s panem ministrem Babišem vládě představila řešení. Pokud vláda toto řešení schválí, tak čerpání nebude ohroženo,“ řekla Šlechtová. V čem přesně řešení spočívá, neuvedla.

Pokud nebude monitorovací systém, tak máme ohroženo čerpání fondů

Nové operační programy mají být postupně schvalovány od 4. května, uvedla ministryně. Jediným dosud neodeslaným programem je Operační program Technická pomoc. „I tuto situaci s EK řešíme. Vidím to velmi optimisticky, že i tento program se nám podaří na komisi protlačit,“ dodala Šlechtová. Předpokládá, že tento program by mohla EK schválit s určitou poznámkou vůči auditu.

Právě problémům, které způsobily závěry posledního auditu ministerstva financí monitorovacího systému, bude podle Šlechtové věnovat vláda podstatnou část času svého pondělního jednání. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doplnil, že vláda bude postupovat tak, aby čerpání ohroženo nebylo. „Je to společný zájem nás všech. Byla by chyba, kdybychom si sami zkracovali čas, který na čerpání máme,“ podotkl premiér.

Wagenknecht: Audit není překážkou k čerpání

Podle prvního náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta, který měl ministerský audit na starosti, není audit překážkou pro čerpání všech evropských peněz v období 2014 až 2020. Audit byl prý předběžnou podmínkou pro Operační program Technická pomoc, který musí být dořešený. „Relevantní odpověď je na straně Evropské komise,“ řekl Wagenknecht po jednání sněmovního rozpočtového výboru. Ten si náměstkovu přítomnost vyžádal právě kvůli nejasnostem kolem auditu.

Audit se podle Wagenknechta týkal několika veřejných zakázek v rámci několika projektů. „V žádném případě to není audit na celé programové období,“ uvedl. „Audit byl odeslán do Evropské komise, která se k němu standardně vyjadřuje. Ponechala si lhůtu na prostudování auditu a případně potom na to dá svůj závěrečný návrh,“ dodal.

Rozpočtový výbor dnes k auditu žádné usnesení nepřijal, protože v jednacím sále zůstalo jen pět poslanců a nemohl tedy nic odhlasovat. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že na začátku schůze Sněmovny příští úterý navrhne nový bod na jejím programu, v němž by premiér Sobotka poslance informoval o situaci kolem auditu.

K dispozici je až 23,8 miliardy eur

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro období 2014-2020, který nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém, je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. Právě prostřednictvím něj budou řídící orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty.

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 milionů korun firma Tesco SW. Systém MS2014+ by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030. Provozovatel má zatím smlouvu na tři roky. O monitorovací systém se zajímá i protikorupční policie. Údajně reagovala právě na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb. Ministerstvo pro místní rozvoj označilo audit za neprofesionální.