Babiš: Čapí hnízdo vlastnili mé dvě dcery a bratr partnerky Moniky

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo Zdroj: ctk

Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace dvě dospělé děti ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a bratr jeho partnerky Moniky. Babiš to řekl při mimořádné sněmovní schůzi. Kauzu označil za bezprecedentní, masivní, manipulativní a pečlivě naplánovanou a načasovanou kampaň. „Má jediný cíl, abych skončil ve vládě a vůbec abych skončil v české politice,“ prohlásil.

„Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod,“ řekl Babiš. Na počátku, v roce 2005, byl nápad postavit rodinnou farmu. Měla ji podle ministra postavit společnost Imoba z Babišovy skupiny Agrofert, záměr ale podle něho ekonomicky nevycházel ani při zvažovaném pronájmu areálu ani v případě stavby kongresového centra pro Agrofert.

„Specialistka na evropské fondy přišla v roce 2007 se záměrem nového projektu otevřeného pro veřejnost, multifunkční kongresový areál,“ pokračoval Babiš. Projekt, který se kvalifikoval pro dotaci, byl podle něho ekonomicky návratný. „Protože se projekt netýkal byznysu Agrofertu, nechtěl jsem ho jako Agrofert realizovat,“ uvedl. Rozhodl se proto, že dá rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt provedla.

„Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,“ uvedl Babiš. Peníze z evropských fondů by, jak soudí, projekt získal, i kdyby byl stoprocentním akcionářem on sám. Dotaci schválil výbor regionální rady soudržnosti Střední Čechy za účasti tehdejšího hejtmana a nynějšího poslance ODS Petra Bendla i nynější poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, řekl Babiš.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdoMinistr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo | ctkBabiš při mimořádné schůzi Sněmovny

Společnost tehdy měla anonymní akcie. Pokud by patřila pod Agrofert, dotaci určenou pro malé a střední podnikatele by zřejmě nedostala. Ministr zopakoval, že žádná prověrka nenaznačila, že by dotace byla čerpána v rozporu s pravidly EU.

Agrofert byl partnerem

Babiš uvedl, že Agrofert byl partnerem Farmy Čapí hnízdo, ručil jí za bankovní úvěr a společnost Imoba pronajímala farmě nemovitosti. Po určité době, po níž musela farma plnit podmínky evropské dotace, se vrátila pod Agrofert. Podle Babiše byla jeho skupina nucena projekt převzít kvůli ztrátám.

„Zároveň se omlouvám veřejnosti za to, že jsem se vyhýbal odpovědi na otázku, kdo jsou akcionáři farmy. Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně,“ prohlásil Babiš. Jména akcionářů dříve nechtěl prozradit, protože, jak uvedl, nechtěl ohrozit svoje děti. „Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně, nemohl jsem říct pravdu, toto přece musí každý rodič pochopit,“ vysvětloval.

Babiš řekl, že bude v politice pokračovat. „Není důvod, aby naše koaliční vláda nefungovala dál,“ prohlásil ministr s tím, že to závisí i na koaličních partnerech.

Ministrovo vystoupení před poslanci trvalo zhruba půldruhé hodiny. Případu Čapí hnízdo věnoval jen menší část projevu, v němž hovořil mimo jiné i o kauzách bývalých vlád.

Pseudokauza

Za dva roky, co je ve vysoké politice, podle Babiše „už pochopila i tradiční zdejší politická nomenklatura“, že nelže, nekrade, nejde nikomu na ruku a nikdo ho nemůže zkorumpovat, ani hazardní lobby. „To je ten důvod, proč tu máme nyní tu pseudokauzu,“ řekl Babiš. Chtěl by, jak řekl vědět, kdo kampaň platí. Kdyby ji chtěla dělat Farma Čapí hnízdo, vyšla by podle něho na 300 milionů korun.

V projevu Babiš zabíhal i daleko od kauzy Čapí hnízdo, vracel se do poměrně vzdálené i bližší minulosti. Zmínil třeba privatizaci v 90. letech, Harvardské fondy, případ lehkých topných olejů a další tehdejší kauzy. „Vy byste to nechali rozkrást,“ řekl a obracel se jmenovitě na dlouholetého poslance ODS Marka Bendu. Připomněl problémy s kontrolou čerpání evropských fondů za vlády Petra Nečase (ODS), v níž řídil ministerstvo financí nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Největší ostudou Bruselu jste byli vy,“ prohlásil. Z kauz z této doby mluvil například o případu špatných úvěrových smluv České exportní banky a kritizoval církevní restituce, když náhrada církvím za nevydaný majetek je podle Babiše nadhodnocená. Ministr se vrátil i k „solárním spekulantům“.

Dotace dostával i Schwarzenberg

Opřel se taky do bývalého předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Na dotacích podle Babiše dostal 150 milionů korun, ministr zmínil například taky privatizaci karlovarské Becherovky a Schwarzenbergovy vztahy s finančníkem Zdeňkem Bakalou, jenž je taky svázán s privatizací černouhelných dolů OKD.

Babiš mluvil například i o biopalivech, v nichž čelil podezření ze střetu zájmů, o dotacích a o odvodech své skupiny Agrofert do státního rozpočtu nebo o návrzích, které směřují k dalšímu omezení podnikání členů vlády. Babiš pochválil působení nynější vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL i výsledky svého působení v čele ministerstva financí.