Babiš chce kontrolovat účty zdravotních pojišťoven

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a poslanec ČSSD Václav Votava poslouchají jednu ze sněmovních rozprav.

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a poslanec ČSSD Václav Votava poslouchají jednu ze sněmovních rozprav. Zdroj: CTK

Veškerá svá konta z komerčních bank do centrální banky budou muset převést zdravotní pojišťovny. Tvrdí přitom, že je to donutí omezit preventivní péči.

Vláda usiluje o změnu zákona o rozpočtových pravidlech a klíčový rozpočtový výbor její záměr včera posvětil. Zdravotní pojišťovny, jejich svazy a Správa železniční dopravní cesty by podle nové úpravy měly převést účty do České národní banky.
Zatímco ministerstvo financí si od podřízení dalších účtů státní pokladně slibuje zmírnění růstu státního dluhu, zejména oborové pojišťovny varují, že tento krok citelně zasáhne jejich hospodaření.

Zaměstnanecké pojišťovny tvrdí, že pokud přijdou o úroky z peněz uložených u komerčních bank, budou muset omezit preventivní programy – ty se totiž hradí právě z úroků. Budou také muset měnit software a informovat klienty o změně účtů. S tím spojené výdaje odhadují na desítky milionů korun.

Preventivní fondy zaměstnaneckých pojišťoven tvoří ze zákona úroky z vkladů, pokuty a penále od neplatičů. VZP je zřizována podle odlišného zákona a tvoří fond prevence jen z pokut a penále. Peníze na fondech prevence nemají žádnou souvislost s vybraným pojistným.

Opozice novelu odmítá

Opozici se novela nezamlouvá. „Je logické, že u ČNB mají své účty státní fondy. Zdravotní pojišťovny ale hospodaří s prostředky, které platí klienti. Tedy s prostředky, které nelze považovat za finance státu a které by neměly sloužit ke splácení státního dluhu a úroků,“ říká člen výboru pro sociální politiku, poslanec Vladislav Vilímec (ODS). Při druhém čtení předlohy hodlá navrhnout, aby zdravotní pojišťovny byly z novely vyřazeny.

Instituce by měly převést do centrální banky všechny peníze do devíti měsíců po nabytí účinnosti zákona. Ta se předpokládá koncem října příštího roku. Mělo by se to týkat i státních příspěvkových organizací, jež původně měly převést peníze do centrální banky do konce roku 2017.

Výbor stanovil střednědobé výdajové rámce
Rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby schválila vládou navržené střednědobé výdajové rámce státu pro roky 2017 a 2018. Jde o objem peněz, které může kabinet v daných letech utratit ze státního rozpočtu a státních fondů. Pro rok 2017 to má být 1211,7 miliardy korun, pro rok následující 1245,7 miliardy korun.

Babiš chce okleštit Němečkovo ministerstvo