Babiš chce o 800 milionů nižší limit na provoz zdravotních pojišťoven

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce o desetinu snížit limit provozních nákladů zdravotních pojišťoven, přineslo by to úsporu necelých 800 milionů korun za rok, uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Snížení o tuto částku navrhuje také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v materiálu pro vládu.

Zákon povoluje zdravotním pojišťovnám na provoz 3,2 procenta příjmů, což je podle jejich vyjádření nejméně v EU. Z údajů ministerstva financí vyplývá, že všech sedm zdravotních pojišťoven dalo na provozní výdaje v minulých deseti letech vždy kolem šesti až sedmi miliard korun ročně. Celé české zdravotnictví spotřebuje za rok asi 290 miliard korun.

„Jsem rád, že se ministerstvo financí ztotožňuje s mou ideou snížit limit na provozní náklady zdravotních pojišťoven,“ sdělil ministr Němeček.

Babiš opakovaně nazývá zdravotnictví černou dírou na peníze a žádá zprůhlednění finančních toků. Prezident Miloš Zeman mu tento týden dal za pravdu a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak řekl, že takové výroky jsou pohrdáním prací tisíců českých zdravotníků.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle mluvčího Oldřicha Tichého loni uspořila 1,7 miliardy korun tlakem na pokles cen léků, materiálu a omezením provozních nákladů. Provozní fond snížila o 600 milionů, uspořené peníze šly na úhradu péče.

„S dalšími provozními úsporami VZP samozřejmě počítá, na jejich dosažení již od počátku roku spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví,“ řekl Tichý.

Gajdáček: Miliardy leží v nemocnicích

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček řekl, že zaměstnanecké pojišťovny ani loni nevyčerpaly provozní fondy. „Ministr Němeček s námi návrh konzultoval, je třeba myslet i na to, že pojišťovnám narůstá administrativa v souvislosti s mezinárodními úhradami,“ řekl a dodal, že z úspor na rezervních fondech pojišťoven lze získat ročně stamiliony, až miliardové úspory lze ale najít u zdravotnických zařízení.

ČSSD a hnutí ANO se v minulých dnech přely o to, jakým způsobem nahradit nemocnicím zrušené stokorunové poplatky. Kabinet ve středu schválil růst plateb za státní pojištěnce, příští rok ministerstvo zdravotnictví dá na spolufinancování miliardu z rezerv Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navýšení plateb přinese letos 2,1 miliardy korun.

Chystá se vyhláška na hospodaření

Ministerstvo financí uvedlo, že pracuje na vyhlášce, jíž určí pravidla fondového hospodaření zdravotních pojišťoven. „Patří do veřejného sektoru, hospodaří s veřejnými prostředky, není tedy možné je vynechat ve snaze docílit provozních úspor,“ uvedl Babiš.

O snížení provozních výdajů pojišťoven hovořili politici i dříve. Z 12 procent na provoz bez investic, což dovoloval zákon před 20 lety, kleslo procento vydané z celkových příjmů na provoz na čtvrtinu.

V systému veřejného zdravotního pojištění znamená sice podle Babiše 800 milionů relativně málo, přesto mohou situaci zlepšit. „Snížení limitu bude znamenat, že prostředky zůstanou na základním fondu, ze kterého pojišťovny hradí zdravotní péči,“ uvedl úřad.

Snížení limitu by podle financí nemělo být pro pojišťovny problém. „V roce 2014 mají vzrůst ostatní provozní náklady, jež zahrnují i výdaje na reklamu, poradenské služby či práce v oblasti ICT, o více než půl miliardy korun, tedy o více než čtvrtinu. Příděl do provozního fondu má vzrůst oproti roku 2011 o téměř 1,5 miliardy,“ uvedlo ministerstvo financí.

V roce 2011 činil podle něj skutečný příděl do provozních fondů zhruba 6,1 miliardy, předloni 6,8 miliardy, loni to mělo být 7,4 miliardy a letos to bude podle zdravotně pojistných plánů 7,6 miliardy.

Peníze přidělené v minulých letech do provozního fondu pojišťoven

Rokčástka v miliardách korun
20045,357
20055,656
20066,020
20076,794
20087,141
20096,603
20106,932
20116,115
20126,799
2013*7,386

Zdroj: ministerstvo financí

Jaromír Gajdáček: Když budou mít pojišťovny stejné podmínky, mohou existovat všechny