Babiš je pátým nejvlivnějším miliardářem na světě. Přeskočil i Murdocha

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se umístil na pátém místě v žebříčku miliardářů s největším politickým vlivem na světě. Pořadí mu přiřkl politolog Darrell West z americké analytické organizace Brookings Institution.

West řekl Hospodářským novinám, že je Babiš „ukázkovým příkladem miliardáře, který se stal politicky aktivním a v české vládě má nyní pozici s obrovským vlivem“. Žebříček je dostupný na internetových stránkách organizace.

Americký politolog vydává knihu s názvem Miliardáři: Úvahy o horní vrstvě. Nejbohatší lidi světa v ní seřadil podle toho, jaký mají politický vliv - ať globální či v jejich domovské zemi. Zabýval se především tím, jak politicky využívají svoje bohatství, včetně toho, jaké prostředky vynakládají na kampaně či neziskové organizace.

Zkoumal, zda miliardáři zastávají veřejné funkce, vlastní média, jsou v politickém vedení nebo mají zákulisní vliv.

Ve společnosti Gatese a Porošenka

Na prvním místě žebříčku se umístili spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a jeho manžela Melinda, kteří podle Westa mají vliv prostřednictvím své rozsáhlé charitativní organizace. Druhým nejvlivnějším miliardářem je uznávaný americký investor George Soros, jenž podle politologa svojí podporou občanských práv a demokratizace ovlivnil události ve východoevropských státech. Zároveň investoval i jinde ve světě.

Třetí pořadí patří zakladateli největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding, který také založil nadaci na ochranu životního prostředí a zdraví. Čtvrtý je „čokoládový miliardář“, ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Politicky nejvlivnější miliardářiPoliticky nejvlivnější miliardáři | Brookings InstitutionZdroj Brookings Institution

Babišův vliv vysvětluje West tím, že získal mediální skupinu Mafra, která vydává dva z největších českých deníků Dnes a Lidové noviny. Podle politologa mu tento krok pomohl odstartovat politickou stranu ANO a účastnit se parlamentních voleb. Po volbách se stal ministrem financí a vysloužil si přezdívku český Berlusconi.

Miliardář, ministr, vicepremiér

Babiš je jedním z nejbohatších lidí v Česku. Od letošního ledna je ministrem financí a vicepremiérem koaliční vlády. V devadesátých letech se odílel na vzniku Agrofertu, firmu postupně ovládl. Pod jeho vedením se z ní stala významná chemicko-potravinářská skupina. Na podzim 2011 založil Babiš občanské sdružení Akce nespokojených občanů. To se posléze transformovalo na politické hnutí ANO 2011, které loni na podzim skončilo v parlamentních volbách na druhém místě.

Za Babišem se ve Westově žebříčku umístil mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, druhý nejbohatší člověk planety. Podle Hospodářských novin se až za českého vicepremiéra posunul proto, že má sice velký zákulisní vliv, ale nikdy nevytvořil politickou stranu a neucházel se o veřejnou funkci ve volbách.

Na sedmém místě skončil americký mediální magnát Rupert Murdoch, na osmém bývalý gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili, devátou příčku obsadil nejbohatší Afričan - Nigerijec Aliko Dangote. Desátým politicky nejvlivnějším miliardářem je pak podle Westa saúdskoarabský princ Valíd bin Talál.