Babiš je ve svazcích StB neoprávněně, potvrdil slovenský soud

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany Zdroj: ctk

Bratislavský krajský soud dnes potvrdil loňské rozhodnutí soudu první instance, že nynější český ministr financí Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší tajné policie StB evidován coby její agent neoprávněně. Vůči verdiktu krajského soudu, jehož vyhlášení se Babiš nezúčastnil, se již nelze odvolat. Babiš dal v reakci najevo, že takovým výrokem soudu si byl jistý.

„Z důkazů vyplynulo, že (Babiš) aktivně nepůsobil coby vědomý tajný spolupracovník (StB). Jeho evidence coby agenta je v rozporu se skutečným stavem,“ uvedl předseda senátu krajského soudu po vynesení verdiktu. Dodal, že okresní soud vykonal všechny navržené důkazy a vyhodnotil je v souladu se zákonem.

„Čekal jsem to, nic jsem nepodepsal, s StB jsem nespolupracoval. Byl to proces živený mými odpůrci,“ reagoval na verdikt odvolacího soudu Babiš. Do sporu by prý nešel, kdyby si nebyl jistý, že soud vyhraje.

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB v komunistickém Československu dlouhodobě popírá. Žalobu vůči slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky po StB na Slovensku spravuje, podal v roce 2012. U okresního soudu Babiš se žalobou na ochranu osobnosti uspěl, ÚPN se ale odvolal ke krajskému soudu.

Podle ÚPN z archivních dokumentů vyplývá, že v roce 1980 se Babiš stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci coby svého agenta. Někdejší důstojník StB Július Šuman, který Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci během své výpovědi u okresního soudu loni popřel. Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu.

Babiš v minulosti opakoval, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Andrej Babiš má značnou politickou, hospodářskou i mediální moc
Datum a místo narození: 2. září 1954 v Bratislavě; má české občanství

Vzdělání: gymnázium v Ženevě, Vysoká škola ekonomická v Bratislavě
Současné funkce: ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku (od 29. ledna 2014); poslanec (od října 2013); předseda hnutí ANO (od srpna 2012); majitel chemicko-potravinářského holdingu Agrofert; zástupce ČR ve Světové bance, Evropské bance pro obnovu a rozvoj a v Evropské investiční bance (od dubna 2014, z titulu funkce ministra financí).
Předchozí praxe a funkce: po vysoké škole nastoupil jako referent do Chemapolu Bratislava (později Petrimex), mezi roky 1985 až 1990 byl obchodním zástupcem v Maroku; v roce 1991 se do Československa vrátil a znovu působil v Petrimexu, tentokrát na manažerských postech, podílel se na založení české pobočky Petrimexu, později přejmenované na Agrofert; v roce 1995 musel z Petrimexu odejít, pozice v Agrofertu si ale udržel a firmu postupně ovládl; v listopadu 2011 založil hnutí ANO.
Rodina: z prvního manželství má dvě děti, se současnou partnerkou pak další dvě - dceru a syna; Monika Babišová (40), která se věnuje interiérovému designu, nosí Babišovo příjmení, sezdáni však nejsou; Babišův otec Štefan Babiš zastupoval Československo například při jednání GATT (Všeobecné dohody o clech a obchodu) v Ženevě a pracoval jako poradce při OSN.
Ostatní:

- Je jedním z nejbohatších Čechů. Podle časopisu Forbes disponuje jměním ve výši 60 miliard korun, a je tak druhým nejbohatším Čechem po Petru Kellnerovi (200 miliard korun). Časopis Forbes předloni Babiše vyhlásil nejvlivnější osobou ve světě českých médií.

- Do politiky Babiš vstoupil na podzim 2011, kdy začal veřejně kritizovat korupční prostředí v ČR a posléze představil sdružení ANO 2011 - Akce nespokojených občanů. Původně deklaroval, že nechce být lídrem hnutí, nakonec však změnil názor. V předčasných parlamentních volbách v říjnu 2013 skončilo ANO druhé za sociálními demokraty.

- Babiš je majitelem holdingu Agrofert, který patří k největším firmám v ČR. Obchoduje zejména s komoditami chemického a zemědělsko-potravinářského sektoru. Podniká ale rovněž v oblasti médií, kde mu patří mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny či rozhlasová stanice Rádio Impuls.

- Do loňského ledna Babiš v Agrofertu zastával post generálního ředitele. Kvůli vstupu do vlády statutární orgány firmy opustil, nadále je ale jediným vlastníkem Agrofertu.

- Babiš bývá kritizován za to, že ve svých rukou koncentruje značnou politickou, ekonomickou i mediální moc.

- Pravicová opozice tvrdí, že vicepremiér Babiš politickou moc zneužívá ve prospěch svého podnikání. Kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv, jejichž významným výrobcem v Česku je právě firma Agrofert, se opozice koncem letošního května neúspěšně pokusila vládě vyslovit nedůvěru.

- V poslední době na sebe Babiš upozornil v souvislost s návrhem zákona o pojišťovnictví. Sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl v polovině června ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu tohoto zákona. Babiš pak další den na koaličním jednání údajně obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a prý ho i zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Babiš to popírá, prý jen četl citace z tisku, a odmítá se Šinclovi omluvit. Sporem se nejspíš bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

- V posledních týdnech ministr financí Babiš odvolal z funkce dva své náměstky. V květnu musel na ministerstvu skočit Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš vytkl Prosovi, že ho o svých krocích předem neinformoval. V půlce června o místo přišel i první náměstek Lukáš Wagenknecht, který se předtím dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadal, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Šlechtová audit označila za neprofesionální a opřený o spekulace. Závěr Wagenknechtových auditorů ale posléze potvrdila Evropská komise.

- Před listopadem 1989 byl členem komunistické strany. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) navíc tvrdil, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci coby svého agenta. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu. Loni v červnu bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován coby její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně dnes v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud.

Babiš spolupracoval s StB, potvrzuje i český archiv