Babiš mluvil ve Sněmovně o EET skoro hodinu. Gazdíka prý nalomil

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval ve Sněmovně EET

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval ve Sněmovně EET Zdroj: ctk

Pravicová opozice ve Sněmovně opět cupovala zavedení elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) projekt zhruba v hodinovém vystoupení naopak hájil a kritici věcnou diskusi ocenili. Babiš mimo jiné uvedl, že není pravda, že evidence zatíží podnikatele, jak tvrdí pravice. Sněmovna se k hlasování ale ani dnes nedostala, jednání bude pokračovat v pátek 22. ledna.

Nad závěrečným čtením předlohy strávili poslanci třetí den. Na dvě desítky poslanců přihlášených do běžné diskuse se od prosincového zahájení schvalování normy dosud nedostalo. Zatím vystupovali řečníci s přednostním právem a v krátkých faktických poznámkách. Koalice ohlásila, že chce normu protlačit do konce ledna.

Pozornost dnes vyvolalo vystoupení místopředsedy Sněmovny za TOP 09 Petra Gazdíka (STAN), který Babišův skoro hodinový projev ocenil. Gazdík řekl, že takto si představuje parlamentní diskusi.

„Já se cítím být částečně nalomen,“ prohlásil. Později Gazdík před novináři uvedl, že se nejednalo o ironii, Babiš podle něj odpověděl na tři jeho argumenty proti evidenci tržeb, má ale ještě řadu dalších. V žádném případě to prý ale neznamená, že by pro zákon hlasoval.

Také předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát zdůraznil, že frakce je v postoji k zákonu jednotná. „Využijeme všech ústavních možností, všech možností jednacího řádu, aby tento zločinný zákon nebyl schválen,“ prohlásil. Pokud koalice nějakým nestandardním postupem předlohu prosadí, TOP 09 se podle Laudáta obrátí na Ústavní soud. Stejně se vyjadřuje taky ODS.

Nová forma socialismu

Evidenci tržeb opět tvrdě kritizoval předseda ODS Petr Fiala. „Je pro nás symbolem snahy zavádět v České republice dohlížitelský stát, novou formu socialismu,“ zdůraznil. Projekt podle něho jen usnadní centrální řízení hospodářství. Fiala se obává i možného zneužití dat zvláště v situaci, kdy je ministr financí vlastníkem skupiny Agrofert.

Babiš soudí, že kolem systému je stále mnoho nepochopení. Jde podle něho o evidenci tržeb, nikoli zákazníků a jejich spotřebitelského chování.

Podnikatel zadá tržbu do pokladního zařízení tak, jak je zvyklý už nyní, vše ostatní - tedy přenos dat finanční správě a zpětné dodání potvrzení, se odehraje samočinně. „Pro podnikatele se nic nezmění proti postupu, který znají nyní,“ zdůraznil.

EET to nekončí

Elektronická evidence by měla podle Babiše omezit zejména zatajené tržby, které vyčíslil podle dat Českého statistického úřadu zhruba na 170 miliard korun ročně. Tyto skryté příjmy se podle něho odhalují jen obtížně. Není možné postavit do každé provozovny kontrolora, řekl Babiš. Cílem koalice je zlepšit výběr nynějších daní a tím vytvořit prostor pro jejich možné snížení, dodal.

Babiš zároveň zdůraznil, že elektronická evidence tržeb není jediným opatřením proti daňovým únikům. Jde o jeden z projektů, kterým chce vláda zajistit spravedlivější výběr daní, byť je významný, uvedl. Z dalších opatření zmínil například kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, lepší výběr spotřebních daní a prokazování původu majetku.

Z kritiků evidence tržeb mluvili například Laudát a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanujura. Stanjura vyjádřil obavy z revolučních projektů a žádal zdůvodnění, proč má být zaváděna postupně podle odvětví, když koalice mluví o rovnosti podnikatelského prostředí. Jeden z hlavních kritiků evidence tržeb, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, se z dnešního jednání dolní komory omluvil.