Babiš: O přenesené povinnosti u DPH mají rozhodovat státy, ne Brusel

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš usiluje o to, aby země EU mohly samy rozhodovat o tom, u jakého zboží zavedou přenesenou daňovou povinnost u daně z přidané hodnoty. Pro tento návrh prý získal podporu ministrů financí okolních zemí. DPH patří v EU mezi harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

„Firmy v ČR neodvedou 108 miliard korun na DPH. Bránit se tomu jde díky reverse charge (přenesené daňové povinnosti). V karuselových obchodech jsou naše prachy. Proč tedy EU rozhoduje o tom, na co uplatnit reverse charge? Proto já dnes chci, a získal jsem okolo podporu, aby my jsme rozhodovali o reverse charge,“ řekl Babiš na dnešním Fóru Zlaté koruny.

U přenesené daňové povinnosti by výši DPH doplnil a přiznal odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. Opatření, které by mělo bránit podvodům, se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale promítne se na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

Karusel je daňový podvod
Karuselový nebo kolotočový obchod je podvod s DPH, kdy se většinou zboží převáží přes hranice členských států EU. Vyvážené zboží je osvobozeno od DPH, daň má zaplatit dovozce a může si ji odečíst. Firma ale při podvodu DPH nezaplatí, nebo zboží při dalším prodeji fakturuje s DPH.

Babiš již v červnu v EU navrhl, aby se přenesená daňová povinnost v celé EU zavedla plošně. Evropská komise návrh ale odmítla a sám Babiš později na říjnové schůzce ministrů financí zemí regionu prohlásil, že ČR již o takový krok neusiluje.

Ministr dnes dodal, že v celé EU se objem nezaplacené DPH pohybuje kolem 177 miliard eur, což jsou čtyři rozpočty Česka. V Rumunsku je podle Babiše podíl nevybrané DPH 44 procent, v ČR 22 procent, ale například v Nizozemsku pět procent.

Babiš opět kritizoval přílišnou byrokracii, která omezuje fungování Česka i Evropskou unii. Zároveň podrobil kritice celý polistopadový vývoj země.