Babiš se chlubí výběrem daní, podle analytiků ale pomohl hlavně růst HDP

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministerstvo financí považuje za úspěch během uplynulých dvou let především zlepšení výběru daní a činnosti finanční správy nebo snižování dluhu. Oslovení analytici ovšem přisuzují lepší výběr daní spíše vývoji ekonomiky. V případě obsluhy státního dluhu pak ekonomové vidí ještě rezervy. Opozice dokonce hovoří o chaotickém řízení daňové správy, zhoršení stavu veřejných financí a rezignaci na řešení dlouhodobých problémů, jako je například stárnutí populace.

MF podle vlastního vyjádření za poslední dva roky předložilo rekordní počet klíčových zákonů, stejně jako provedlo opatření v oblasti zlepšení fungování daňové správy nebo nakládání s majetkem státu.

Úřad rovněž připomněl snižování dluhu, zlepšení daňových příjmů a snahu prosazovat tuto agendu na úrovni EU nebo boj proti hazardu. „Díky lepšímu výběru daní a intenzivnímu boji s daňovými úniky a podvody byl vytvořen prostor pro snížení daní například formou zavedení druhé snížené sazby DPH, zvýšení daňového zvýhodnění na 2. a 3. dítě, zavedení školkovného,“ uvedlo MF.

„I přes zvýšené protikorupční aktivity nelze mluvit o významných změnách v oblasti výběru daní. Vyšší výběry spíše souvisí s hospodářským vývojem. Nepodařilo se při letošním výrazném ekonomickém růstu dostat rozpočet do přebytku,“ uvedl analytik společnosti Colosseum František Bostl. Rovněž upozornil, že vidí velké rezervy v oblasti refinancování a umořování státního dluhu.

Na druhou stranu je podle něj ministr finacní Andrej Babiš (ANO) po dlouhé době ministrem, se kterým přicházejí změny. „Pokud by se podařilo zavést elektronickou evidenci tržeb, významně přispět ke zvýšení efektivnosti resortu financí a předejít některým chybám z předešlých dvou let, mohla by se současná vláda zařadit ve správě financí mezi historicky nejzodpovědnější,“ uvedl dále Bostl.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek při hodnocení činnosti MF uvedl, že efektivita výběru daní neroste. „Nárůst daňových výnosů neodpovídá ani nárůstu ekonomických veličin,“ uvedl.

Dále kritizuje chaotické řízení Finanční správy, která podle něj komplikuje život podnikatelům, například zavedením kontrolního hlášení. MF rovněž podle Kalouska zhoršilo stav veřejných financí, což je podle něj doložitelné na zhoršení strukturálního deficitu, který je očištěn od vlivu hospodářského cyklu a věrně zobrazuje úmysly vlády.

Zároveň ale Kalousek na práci MF ocenil, že pokračuje ve využívání souhrnného účtu Státní pokladny, aby bylo možno snížit rezervu na financování státního dluhu, a tím také uspořit na obsluze za státní dluh. „Nicméně snižování této rezervy nelze vykládat jako skutečné 'snižování státního dluhu', jak ministr Babiš činí. Tato finanční operace nemůže zakrýt zhoršující se stav veřejných financí,“ uvedl.

Rozporuplné hodnocení

Objektivní hodnocení MF podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vyznívá poněkud rozporuplně. „Na jednu stranu se vcelku daří záměry související s hospodařením státu. Na druhé straně stojí zjevné neúspěchy ministerstva v legislativní oblasti. Nejde jen o neschválený zákon o elektronických tržbách, ale ve zpoždění je řada dalších, nekontroverzních norem, například o pojišťovnictví,“ uvedl.

Práci MF pak ve velké míře ocenil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Podle jejího prezidenta Miroslava Hanáka je dobré, že Babiš místo zvyšování daní akcentuje jejich výběr.

„Ministr financí je nám blízký svým postojem k potřebě manažerských postupů při řízení státu a snahou o hospodárnost,“ uvedl. Naopak kritizoval, že MF za předchozích vlád ani za této vlády zatím neváže rozpočet na ekonomické priority země.