Babiš získal elitního člena protikorupční policie

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Eduard Erben

Náměstek ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jiří Veselý, který ke konci listopadu končí u policie, nastoupí od 1. prosince na místo bezpečnostního ředitele holdingu Agrofert Andreje Babiše. Veselý byl ve funkci náměstka šéfa protikorupční policie od 1. května, na místo nastoupil z pozice šéfa ústecké pobočky protikorupční jednotky.

Vhodného kandidáta na pozici bezpečnostního ředitele hledal Babiš dlouhodobě. Veselý prý uspěl ve výběrovém řízení. „Pan Veselý splňuje veškerá kritéria pro uvedenou pozici. Je prověřen NBÚ na stupeň tajné. Jeho odborné znalosti, praxe v bezpečnostní problematice a morální kredit jsou na velmi vysoké úrovni,“ uvedl Babiš.

Veselý řídil ústeckou pobočku protikorupční policie od roku 2007. U policie působí zhruba 20 let, pracoval například v odboru hospodářské kriminality. O Veselém dříve spekulovala média jako o možném nástupci bývalého ředitele protikorupční policie Libora Vrby, který po tvrdé kritice ze strany policejního prezidenta Petra Lessyho v druhé polovině února rezignoval. Jeho funkci nakonec v březnu obsadil náměstek krajského policejního ředitele na Vysočině Tomáš Martinec.

Babiš na sebe v poslední době upozornil například založením občanského sdružení Ano 2011 - Akce nespokojených občanů. Chce usilovat o změnu zákonů tak, aby byl omezen „politický marasmus“, skončilo rozkrádání státu a zvýšila se průhlednost i efektivita veřejné správy. Babiš také nedávno jako host pořadu Otázky Václava Moravce České televize velmi ostře kritizoval kvůli korupci parlamentní politické strany, prezidenta Václava Klause i lidi kolem hlavy státu a stran. Prohlásil například, že si mu v souvislosti se zákonem o biopalivech řekl o úplatek člověk blízký prezidentu Václavu Klausovi, spolumajitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Ten to následně popřel. O Babišův výrok se zajímá ÚOKFK.

Protikorupční v nesnázích

Veselý není jediným policistou ÚOKFK, který požádal o propuštění ze služebního poměru. Avizované odchody zkušených policistů z protikorupčního útvaru znepokojily ministra vnitra Jana Kubiceho i premiéra Petra Nečase (ODS). Předseda vlády v minulosti oznámil, že se má Kubice s policisty sejít a zkusit je přesvědčit, aby si své rozhodnutí rozmysleli. Kubice se setkal například s Františkem Zahálkou, který vedl vyšetřování kauzy Pandur. Ministr ho sice nepřesvědčil, aby u policie zůstal, po svém odchodu do civilu ke konci listopadu by měl ovšem dělat Kubicemu poradce.

U policie chtěl skončit i Petr Vincenz, který podle médií vedl u ÚOKFK operativce a měl v plánu nastoupit do soukromé energetické firmy, kde se měl postarat o zvýšení bezpečnosti. Právo však dnes informovalo o tom, že si své rozhodnutí rozmyslel a u policie zůstane. Názor podle deníku změnil po úterním rozhovoru s Lessym. Právo připomnělo, že Vincenz stojí za odhalením dvou údajně zkorumpovaných litoměřických soudců. Vincenz podle serveru Česká pozice také dostal nabídku stát se náměstkem Martince, tuto možnost prý ale odmítl.

Podle médií míří do civilu Petr Krömer, který stál v čele ostravské expozitury protikorupční policie a týmu zabývajícího se nákupem tatrovek. Do soukromé sféry měl podle serveru Česká pozice namířeno i detektiv Zdeněk Ondráček, který měl na starosti mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard nebo případů prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.