Babišovo Čapí hnízdo čelí trestnímu oznámení kvůli dotačnímu podvodu

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: SGL Projekt

Ziskem padesátimilionové dotace z evropských fondů se provozovatelé farmy Čapí hnízdo dopustili podvodu. Tvrdí to anonymní trestí oznámení, které má k dispozici server Svobodné fórum. Podle něj se totiž ministr financí Andrej Babiš v televizním dokumentu přiznal k napojení farmy na svůj holding Agrofert. V takovém případě by ale Čapí hnízdo nemělo na dotaci nárok.

Jak už dříve napsal týdeník Euro, Babiš záměrně zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby jeho farma mohla požádat o dotaci Regionálního operačního programu Střední Čechy. Miliony určené pro malé a střední podniky podnikající v cestovním ruchu také v roce 2008 získala.

O dotaci požádala společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními akciemi a neprůhlednou vlastnickou strukturou. Společnost vznikla účelově jen několik měsíců před udělením dotace přejmenováním původní Babišovy firmy ZZN Agro Pelhřimov a ke stavbě farmy využila Babišovy pozemky na místě bývalého lihovaru.

Firmy žádající o dotaci nesměly být součástí podniku s obratem nad miliardu korun. Pokud by farma patřila do kteréhokoli podniku Babišova holdingu, nemohla by tak na dotaci dosáhnout.

Obavy z mediálního lynče

Neznámí pachatelé se tak podle trestního oznámení dopustili dotačního podvodu ve zločinném spolčení. „Tyto skutečnosti popsané opakovaně v médiích, jsou potvrzeny přímo majitelem koncernu Agrofert Andrejem Babišem v dokumentu Matrix AB vysílaném v listopadu tohoto roku Českou televizí,“ cituje Svobodné fórum z trestního oznámení. To zmiňuje desítky osob, které se na podvodu mohly podílet, a to včetně Babiše.

Autor trestního oznámení se rozhodl zůstat v anonymitě „z obavy o vlastní osud i osud osob blízkých“. Vedla jej k tomu skutečnost, že majitel Agrofertu, jehož zaměstnanci se měli podvodu dopustit, je zároveň místopředsedou vlády a ministrem financí. „Významný podíl mediálního trhu v ČR je ve vlastnictví či pod přímým vlivem výše uvedené skupiny a je snadné si představit i takzvaný mediální lynč nepohodlných osob,“ dodává.

Stopy Babišovy rodiny

Kromě Babišova přiznání spojuje podle trestního oznámení Čapí hnízdo s Agrofertem i řada dalších skutečností. Žádost o dotaci podávali jménem firmy Farma Čapí hnízdo předseda představenstva Josef Nenadál a místopředsedkyně Jana Nagyová, kteří působili i ve firmách koncernu Agrofert.

Holding navíc podle trestního oznámení ručil za 350 milionový úvěr farmy u banky HSBC a spoluautorem projektu rekonstrukce Čapího hnízda má být Babišova manželka Monika. A dozorčí radě Farmy Čapí hnízdo v minulosti předsedala Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, dodává dokument.

Vlastníkem farmy je nyní developerská divize Agrofertu Imoba, která ji pohltila před dvěma lety. I v tom spatřuje podavatel trestního oznámení porušení dotačních podmínek. Farma se totiž otevřela v roce 2010 a evropská legislativa požaduje, aby příjemce dotace svůj projekt provozoval nejméně pět let.

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony