Bělobrádkův úřad za dva roky prosadil víc peněz pro vědu

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Hlavně rostoucí rozpočet na výzkum považuje za největší úspěch vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který má tuto oblast na starosti. Není členem vlády bez portfeje, už dva roky spravuje úřad pro vědu, z něhož by mělo v dalším volebním období vzniknout malé ministerstvo. Fakt, že úřad vznikl, je odborníky vnímán pozitivně.

Podle Bělobrádka je potřeba si uvědomit, že začátky instituce sídlící ve Strakově akademii byly těžké. „Začínali jsme na koleně, bez prostorů, bez personálního zajištění. Teď už je to úřad, který funguje, máme sekce a prošli jsme i zákonem o státní službě. Narostla také agenda,“ bilancuje.

Loni se podařilo prosadit vyšší rozpočet na výzkum. Pro letošek tak bylo schváleno 29,092 miliardy korun, což je dosud nejvíc. Podle opozice to však stále není dost peněz, protože výdaje na výzkum v poměru k HDP klesají. Poslankyně TOP 09 Anna Putnová z TOP 09 má obavy z toho, jak bude stát financovat velká vědecká centra, jejichž vznik podpořila Evropská unie.

Úřad nastartoval komunikaci mezi firmami a výzkumníky a snaží se zintenzivnit i mezinárodní spolupráci. Bělobrádek loni jmenoval první vědeckou diplomatku v Izraeli Delanu Mikolášovou. Představil také analýzu výzkumu, podle které česká věda zaostává v aplikovaném výzkumu a průmysl a vědci spolu málo spolupracují.

Technologická agentura, která programy spolupráce vědců a firem připravuje, tento týden upozornila, že za celý loňský rok vláda žádný projekt neschválila. „K programům s názvy Beta, Beta 2 a Zéta na podporu aplikovaného výzkumu dala opakovaně negativní stanoviska rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která je v této oblasti ze zákona hlavním odborným orgánem. Odmítavá stanoviska rady jsou důvodem, proč se předložení zmíněných programů vládě několikrát odložilo,“ vysvětlil Bělobrádek.

U programu Beta bylo důvodem k negativnímu stanovisku nízké čerpání programu, program Beta 2 pak musí být podle rady dopracován. U programu Zéta rada nedoporučila jeho předložení vládě zejména s ohledem na nedostatek finančních prostředků a konstatovala, že po diskusi o výdajích na výzkum se k programu vrátí.

Bělobrádkův úřad v současnosti připravuje také novou metodiku hodnocení výsledků, na kterou vědci už dlouho čekají. A koncem měsíce by měly být rozeslány výsledky připomínkového řízení věcného záměru zákona o podpoře výzkumu, který je v odborných kruzích kritizován. Bělobrádek chce proto brzy představit paragrafové znění.