Bendl nechystá žádné rychlé změny

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: E15

Prioritami nového ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) budou jednání o budoucnosti zemědělské politiky Evropské unie a spolupráce s nevládními organizacemi. Jak řekl Bendl novinářům po svém jmenování, chce se také zaměřit na dokončení restitucí zemědělského majetku.

„Nečekejte ode mě žádné rychlé a hluboké personální či jiné změny. Chci se seznámit s aktuální situací, která na ministerstvu zemědělství je, a využít svých zkušeností starosty a hejtmana a rovněž prvního místopředsedy Svazu města a obcí,“ uvedl s tím, že chce pokračovat v práci svého předchůdce Ivana Fuksy.

Premiér Petr Nečas uvedl, že kromě zmíněných úkolů má Bendl v popisu práce vytvořit ze svého úřadu „ministerstvo venkova“, které bude mít širší záběr.

Nový ministr také prohlásil, že nežádá takzvaných sto dnů hájení, po kterých se obvykle soudí výsledky nového kabinetu či šéfa resortu. „Prosím jen o dva, tři týdny, abych měl čas na seznámení se s veškerou agendou,“ dodal Bendl.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je nezbytné, aby se Bendl v nové funkci rychle zorientoval, protože personální výměna ve vedení resortu přišla v nejméně vhodnou dobu. Eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos totiž příští týden představí návrh reformy společné zemědělské politiky. „Není proto čas ani jeden den a nemůžeme deklarovat stodenní hájení,“ řekl novinářům.

Veleba upozornil, že za posledních 6,5 roku je Bendl osmým ministrem zemědělství. „Svědčí to o mnohém a jsme z toho oprávněně nervózní. Myslíme si, že období výměny opravdu bylo nevhodně zvoleno a není to o jménu Ivan Fuksa nebo Petr Bendl,“ dodal.

Nečas navrhl Fuksovo odvolání bez jakéhokoli předchozího varování. Rozhodnutí odůvodnil dlouhodobou nespokojeností s prací svého podřízeného a názorovými rozpory například v otázce obřího tendru na likvidaci ekologických škod. V úterý pak Fuksu sesadil prezident Václav Klaus.

Bývalý ministr ale tvrdí, že za jeho odvoláním stojí vnitrostranické rozpory uvnitř ODS a premiérova snaha ovlivnit blížící se regionální sněm středočeské organizace strany. Tvrdí to i bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který si Nečase znepřátelil během dubnové vládní krize, kdy prosazoval tvrdý postup proti Věcem veřejným. Podle jedné z tajných nahrávek z této doby usiloval Tluchoř o rozštěpení nejmenší koaliční strany a odchod jejích lídrů z vlády.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.