Bohumil Pečinka: Politické ždímání policie

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministři opět jednali o policejní reorganizaci, která před měsícem vyvolala velkou koaliční krizi. To kvůli vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu slučující do té doby nezávislé policejní útvary.

Předseda ANO Andrej Babiš z toho udělal téma říjnových voleb a oblepil zemi 750 billboardy, které tento krok kritizují. Nicméně ministr vnitra Chovanec reorganizaci podepsal a vláda měla dostat pouze informaci, jak byly vypořádány kritické připomínky některých státních zástupců a policistů. Proto možná důležitější než schůze kabinetu byla čtyřhodinová schůzka na Nejvyšším státním zastupitelství o den dříve, kde špičkoví žalobci a policisté ladili noty nové policejní centrály.

Výsledkem jednání byl kompromis, takže na vládě předložily obě strany souhrnnou představu. Tu opět kritizoval Babiš se slovy, že na vládě vlastně neví, o čem se mluví. V jeho Lidových novinách vyšel o den později oslavný článek doplněný velkou fotkou zobrazující volební billboard ANO, na němž stojí: „Zasloužíme si lepší Česko. Bez politiků, co likvidují nezávislou policii.“

Pro dlouhodobé pozorovatele politicko-policejní scény je celý rámus kolem slučování dvou útvarů záhadou. Jde o téma, o němž se na různých odborných a politických úrovních diskutuje minimálně osm let. Už před sedmi lety vyšla například rozsáhlá publikace Reforma policie aneb Pomáhat a chránit, kde na straně 26 tehdejší novopečený šéf protimafiánského útvaru Šlachta pléduje za propojení s protikorupční jednotkou.

Reforma nakonec nebyla, protože padla Topolánkova vláda a pak se střídaly sestavy, které se k reformě nedopracovaly. Přesto v těchto letech bylo slučování popsáno a projednáno ve všech alternativách na těch nejdůležitějším místech.
I proto je zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která chce mimo jiné zjišťovat, zda v pozadí reorganizace nejsou kriminální motivy, trochu absurdní. Stejně zavádějící je argument, že slučováním budou ohroženy určité kauzy a odejdou desítky lidí. Státní zástupci a policisté se shodli, že ve vzduchoprázdnu je pouze jeden případ, a policie nakonec souhlasila, že o jeho dozorování rozhodnou žalobci.

Když byl před sedmi lety odvolán šéf ÚOOZ Jan Kubice, odešla s ním na protest stovka policistů. Dnes jde o tři až šest mužů. Tyto a další věci svědčí o jednom – z policejní reorganizace se stalo politikum a to bude nemilosrdně ždímáno až do říjnových krajských a senátních voleb. Důležité ale bude něco jiného. S odstupem času vyhodnotit celou reorganizaci a udělat kroky, aby mezi sebou jednotlivé policejní útvary nebojovaly, ale spolupracovaly.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex