Boom prodejů firem se vrátil

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Po několika útlumových letech se skutečně rozjely prodeje a koupě firem v Česku. Podle statistik Mergermarketu, které má deník E15 k dispozici, se za první čtvrtletí v Česku sjednaly obchody za 3,2 miliardy eur (83 miliard korun). Letošek má velkou šanci na to stát se rekordním za posledních sedm let.

Nejatraktivnější pro investory je dlouhodobě energetika. Největšími letošními transakcemi bude koupě podílu ve Slovenském plynárenském průmyslu Energetickým a průmyslovým holdingem v hodnotě 2,6 miliardy eur a prodej Net4Gas společností RWE, kde se novými majiteli stanou fondy Allianz a Borealis.

Na trhu probíhá i řada jiných zajímavých transakcí – třeba nákup německých pekáren Lieken Agrofertem podnikatele Andreje Babiše. „Koupí německé pekárenské jedničky s obratem skoro 20 miliard korun a téměř pěti tisíci zaměstnanci přišel tým Andreje Babiše na tento trh skutečně hlavním vchodem. Navíc na celosvětově jeden z nejtěžších trhů, do oboru, který je v krizi, a do společnosti, která potřebuje významnou restrukturalizaci,“ uvedl šéf služeb transakčního poradenství Ernst & Young Petr Kříž. Podle informací z trhu nyní Babiš finišuje jednání o převzetí vydavatelství Ringier.

Poradci Petru Kováčovi se líbí prodej ČSA Korejcům, který by měl být letos také dokončen. „Co do velikosti o relativně malou transakci, ale po dlouhé době jde o faktickou privatizaci s dopadem na celý sektor. Navíc jde o přímou investici do odkupu a ne do projektu na zelené louce, což je u asijských, respektive korejských investorů častější forma investic v našem regionu,“ uvedl Kováč.

Boom prodejů firem se vrátilBoom prodejů firem se vrátil | E15

Miliardáři nakupují, vedli zatím největší letošní obchody

Region střední a východní Evropy (CEE) opět ukázal, že jeho vývoj je odlišný od zbytku světa. Zatímco objem globálních fúzí a akvizic v prvním čtvrtletí klesl o deset procent, v CEE objem transakcí vzrostl o 96 procent. Česko není výjimkou, letos by mohlo zažít rekordní rok neviděný od roku 2005.

Globálně se podle dat Mergermarketu prodalo firem za 406 miliard dolarů. Největším obchodem se stalo převzetí výrobce kečupů a omáček Heinz za 27,4 miliardy dolarů. Na straně kupců stály těžké váhy: miliardář Warren Buffett se svou Berkshire Hathhaway a brazilský miliardář Jorge Paulo Lemann s private equity fondem 3G Capital Partners.

Mergermarket připomíná, že globální transakční trh zažil nejpomalejší rozjezd za posledních deset let. To střední Evropa je jiný příběh. Tam hodnota transakcí meziročně stoupla o 96,2 procenta na 19,7 miliardy eur. Nákup SPP českým EPH skončil co do velikosti na čtvrtém místě.

Největší fúze a akvizice za první čtvrtletíNejvětší fúze a akvizice za první čtvrtletí | E15

Tabulce CEE dominují oligarchové – mergermarket do regionu totiž zahrnuje i Rusko. Největším dealem je nákup egyptské Orascom Telecom firmou Altimo, kterou vlastní miliardář Michail Fridman za skoro pět miliard dolarů. Miliardáři Gavril Jušvajev a Zelimchan Mutsojev koupili necelých čtyřicet procent v ruském těžaři zlata Polyus Gold za 3,6 miliardy dolarů. Podíl jim prodal oligarcha a neúspěšný prezidentský kandidát Michail Prochorov.

Křetínský finišuje s koupí slovenských plynovodů

Thomas Kleefuß: Net4Gas dá do plynovodů dalších 15 miliard