Bývalý šéf zpravodajců Kovanda má home office. Už tři roky

Milan Kovanda

Milan Kovanda Zdroj: CTK

Jeden z aktérů Nagygate, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, dosáhl zvláštního prvenství. Z českých generálů je nejdéle v dispozici, tedy ve zvláštním zařazení, které částečně připomíná home office. Je postaven mimo službu a pobírá snížený plat. Momentálně působí na Univerzitě obrany v Brně.

Kovanda je v dispozici od poloviny června 2013, kdy olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan a šéf protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta provedli razii na Úřadu vlády, na ministerstvu obrany a na dalších místech. Stíhání začal čelit spolu se svým předchůdcem v čele armádní tajné služby Ondrejem Páleníkem a důstojníkem Janem Pohůnkem za údajné nezákonné sledování bývalé manželky někdejšího premiéra Petra Nečase.

„Věci, ze kterých jsme obžalováni, se nestaly. Žádné důkazy k tomu nebyly předloženy a soud v podstatě už potřetí rozhodl v náš prospěch,“ prohlásil před týdnem Kovanda. Státní zástupce pro něho žádal nejpřísnější trest ze všech obžalovaných, konkrétně tři roky a deset měsíců vězení.

I když prvoinstanční soud všechny aktéry kauzy včetně Jany Nečasové opět osvobodil, rozhodnutí není pravomocné. Teprve až padne konečný verdikt, Kovanda se buď do služby vrátí a bude mu dorovnán původní plat za celou dispozici, nebo armádu opustí, pokud vyšší soud uzná jeho vinu.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek potvrdil, že podle zákona o vojácích z povolání se na zpravodajce vztahuje zvláštní časově neomezená dispozice. Záleží samozřejmě i na hodnosti, zvláště ke generálům se přistupuje nadstandardně. Pro ostatní vojáky, kteří například čekají na diplomatický post, je dispozice nanejvýš půlroční. Delší platí jen pro vojákyně a vojáky na rodičovské dovolené.