Byznys s firmami se v Česku utlumil, hodnota transakcí klesla na 7,2 miliardy dolarů

Rekord. Prodej ČGS holdingu švédskému koncernu Trelleborg byl největší transakcí loňského roku.

Rekord. Prodej ČGS holdingu švédskému koncernu Trelleborg byl největší transakcí loňského roku. Zdroj: Anna Vackova, E15

Ačkoli byl rok 2015 z pohledu firemních fúzí a akvizic ve světě rekordní, český trh klesl. Podle žebříčku poradenské společnosti EY se v Česku událo 185 transakcí, což je meziročně o 16 procent méně. Jejich hodnota klesla o devět procent na 7,2 miliardy dolarů.

„Trh fúzí a akvizic v Česku bude dál podporovat několik faktorů,“ říká konzultant EY Michal Hrmo. Zaprvé jde o nízké úrokové sazby. Firmy potřebují umísťovat kapitál – jak svůj, tak z levných úvěrů.

Zadruhé hrají podle Hrma roli zajímavé ceny. Zatímco ve světě se loni prodávaly společnosti v průměru za zhruba 11násobek zisku před započtením úroků, daní a odpisů, v Česku byl tento násobek zhruba o dva až tři roční zisky nižší. K popularitě českých firem u zahraničních investorů přispívá také podhodnocená česká koruna a politická nestabilita v Maďarsku a Polsku.

Peněz je dost
Po celém světě se loni uskutečnily transakce za pět bilionů dolarů, o 400 miliard více než v roce 2007. „Ti, kteří firmy kupují, jsou ochotni za ně platit stále více,“ říká výkonný ředitel EY pro fúze a akvizice Petr Kříž. „Proč? Protože peněz je všude dost, a jak se ukazuje, každý si jich může vytisknout, kolik chce. Dva ze šesti rekordních obchodů, kde akvizice přesáhla 100 miliard dolarů, se uskutečnily loni.“

I když se může zdát, že v poslední době nakupují v Česku hlavně čínští investoři, byli podle EY nejaktivnějším zahraničním investorem Američané, kteří uskutečnili 11 transakcí.

Přibývá také transakcí, při nichž se čeští kupci etablují v zahraničí. Ještě před pěti lety uskutečnili tuzemští investoři jen 17 takových transkací, loni to bylo již 38 obchodů.

Top 5 největších transakcí v roce 2015 v ČeskuTop 5 největších transakcí v roce 2015 v Česku | Repro E15