Cena práce v Česku výrazně vzrostla, stále chybí kvalifikovaní pracovníci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Oživení ekonomiky a nedostatek pracovníků by mohl zvednout mzdy o pět až patnáct procent, míní analytikové.

Hodinové náklady práce v Česku na konci minulého roku podražily meziročně téměř o devět procent. Rychlejší tempo zaznamenalo v EU jen Rumunsko. Unijní průměr činil 1,9 procenta, ukázaly statistiky Eurostatu.

Vysoké číslo plyne z růstu ekonomiky a snížení objemu odpracované doby. Češi tak reálně pocítili meziroční růst mezd o necelá čtyři procenta, uvedl Český statistický úřad. „Podniky těžily z rostoucí poptávky, což se odrazilo do růstu zakázek, náboru pracovníků, růstu tržeb a zisků a následném tlaku na zvyšování mezd,“ popsal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zásadní vliv měl nedostatek kvalifikovaných lidí, který vedl ke zvyšování platů. „Na začátku letošního roku hlásila zvýšení mzdy až třetina Čechů,“ uvedl analytik společnosti LMC Tomáš Dombrovský. Do nákladů se promítlo i vyplácení odměn zaměstnancům na konci úspěšného roku či zvýšení platů státních zaměstnanců.

ČSÚ: Česko ale v EU stále patří mezi země s nižší cenou práce. Například v Dánsku je zhruba čtyřikrát vyšší

„Česko ale v EU stále patří mezi země s nižší cenou práce. Například v Dánsku je zhruba čtyřikrát vyšší,“ připomněl Dalibor Holý z ČSÚ. Zatímco v tuzemsku činila předloni hodinová cena práce zhruba devět eur, v Dánsku to bylo čtyřicet eur. Průměr Evropské unie dosáhl 25 eur.

Oživení ekonomiky by podle Dombrovského mohlo vést k růstu nástupních mezd o pět až patnáct procent.
Cena práce podle něj poroste i dlouhodoběji. „Nemyslím si však, že bychom například v horizontu pěti let dohnali západní Evropu,“ uvedl Dombrovský. S tím souhlasí i další analytici. „Po ukončení intervenčního režimu ČNB by měl opět zafungovat kurz. To znamená, že posílení koruny vůči euru zvýší domácí mzdy v přepočtu na eura. Průměrné německé mzdy se však v Česku jen tak nedočkáme.“