Ceny léků kazí řecká krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Neohlížejme se už při určování cen léků na Řecko, žádá poslanec TOP 09 Jiří Skalický. Opatření, po kterém farmaceutické firmy v Česku volají řadu měsíců, by se teď mohlo dostat do zákona. Poslanci ho mají v plánu projednat na nejbližší schůzi.

Maximální cena léku v Česku se stanovuje jako průměr jeho tří nejnižších cen v zemích Evropské unie. Léky s regulovanou cenou by tedy měly být v Česku mezi nejlevnějšími. „Tím, že se v České republice stanovuje maximální cena léčivého přípravku na základě vnější cenové reference, dopadají řecká úsporná opatření i na ceny léčivých přípravků u nás a uměle je snižují,“ vysvětluje Skalický v odůvodnění svého návrhu.

Pokud se Řecko z poměřování vyřadí, bude český lékový ústav ve výsledku povolovat vyšší ceny preparátů. Jenže situace v Řecku je mimořádná. Jak připomíná výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner, samo řecké ministerstvo zdravotnictví vyzvalo státy Evropské unie k takovému kroku loni v říjnu. „U nás to ale bylo zakotveno v zákoně, a tak se Řecko muselo nadále používat, i když všichni věděli, že to není dobře,“ uvádí Zörner.

Návrh vítají i zástupci výrobců originálních léků. Podle Jakuba Dvořáčka, výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, souvisí s nastavením cen léků v Česku problém takzvaného paralelního vývozu. Někteří distributoři vyvážejí léky určené pro české pacienty do zahraničí, hlavně Německa, kde jsou ceny nastaveny výš. V českých lékárnách jsou pak výpadky. „Po obdobném opatření voláme již dlouhé měsíce, neboť paralelní vývoz některých inovativních léků z Česka, způsobený jejich nízkou cenou, je stále na vzestupu,“ soudí Dvořáček.

Doteď se Státní ústav pro kontrolu léčiv podle pravidel má na ceny v Řecku ohlížet. A to přesto, že je přinejmenším od loňského léta jasné, že jsou velmi specifické.

Ceny v Řecku nejsou stanovovány standardně, v posledních letech je snížila série vládních nařízení. Řecká asociace farmaceutických společností uvádí, že veřejné výdaje na léčivé přípravky klesly za poslední čtyři roky na polovinu. Farmaceutické firmy většinou na mimořádná opatření přistoupily, ale některé stahují svá léčiva kvůli nízkým cenám z řeckého trhu. Nové léky se k Řekům v podstatě nedostávají už od konce roku 2010.

Na přílišné snížení maximální ceny léku v Česku si letos stěžovali výrobci několika léčivých přípravků a pohrozili, že z českého trhu budou muset daný přípravek úplně stáhnout. Obvykle se ale dají přípravky nahradit jinými. Problém není jen v cenách v Řecku, někdy se do srovnání dostanou mimořádné slevy v jiných regionech.