Češi méně kouří, loňský výběr spotřební daně po letech klesl

Cigarety – ilustrační foto

Cigarety – ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Nárůst cen cigaret v posledních letech přiměl české kuřáky přece jen šetřit. Stát tak po čtyřech letech nárůstu loni poprvé vybral meziročně méně na spotřební dani z tabákových výrobků. Do státní pokladny zamířilo 46,8 miliardy korun, tedy o zhruba 200 milionů korun méně než předloni. I tak je to méně, než ještě loni na podzim činily odhady některých tabákových firem.

Důvody poklesu jsou podle ministerstva tři. Prvním jsou opožděné platby spotřební daně, které se zčásti přesunuly do letošního roku, ačkoliv stát je očekával ještě ke konci roku loňského.

Velký dopad mělo také předzásobení firem i samotných spotřebitelů, neboť se obávali dalšího avizovaného zdražení cigaret od letošního 1. ledna. O těchto vlivech svědčí mimo jiné i vysoké inkaso spotřební daně za letošní leden a únor. Stát za první dva letošní měsíce vybral na spotřební dani za tabákové výrobky 23,1 miliardy korun. To je meziročně více o pět miliard. Jedná se tak o téměř třetinový růst.

„Dalším důvodem je trvale klesající spotřeba tabákových výrobků v souvislosti se změnou životního stylu,“ řekl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Výběr spotřební daněVýběr spotřební daně | Celni sprava CR

Tomu odpovídají i data ze strany tabákových firem. Například podle odhadů tuzemské jedničky na trhu Philip Morris ČR klesl celkový trh cigaret v České republice loni od ledna do září o zhruba 1,8 procenta na 14,9 miliardy kusů.

Celkové konsolidované tržby bez spotřební daně a daně z přidané hodnoty pak kutnohorskému výrobci v loňském roce klesly o 1,5 procenta na 12,8 miliardy korun. Pod tlakem byl podle vedení firmy i samotný odbyt.

„To bylo zapříčiněno celou řadou důvodů včetně celkového poklesu trhu a pokračujícího přechodu spotřebitelů k cigaretám v levném cenovém segmentu a k jemně řezanému tabáku s nižším daňovým zatížením,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti András Tövisi.