Češi nemají rádi eurozákazy. Citliví jsou hlavně na lokální potraviny

Postoj Čechů k Evropským směrnicím

Postoj Čechů k Evropským směrnicím Zdroj: STEM/MARK

Dvě třetiny Čechů považují regulační směrnice EU za zbytečné. Vyplynulo to z výzkumu agentury STEM/MARK. Nejvíce odpůrců mají eurozákazy mezi lidmi nad 45 let. Regulační opatření snadněji přijímá mladší generace a lidé se středním a vyšším vzděláním. Nesouhlas vyvolávají zejména pokusy regulovat vlastnosti lokálních potravin. Naopak největší podporu má u Čechů zákaz kouření na veřejných místech.

Dotazníkové šetření agentury STEM/MARK odhalilo, že 68 procent Čechů nesouhlasí se zákazy EU a celých 97 procent respondentů se domnívá, že by EU měla respektovat lokální zvyky. S největší nevolí se v Česku setkávají směrnice v potravinářském průmyslu.

Pouhých devět procent respondentů by souhlasilo s prodejem výhradně baleného pečiva. Negativně se Češi stavějí také k nařízením, která definují přímo vlastnosti potravin. Například návrh regulovat délku slaných tyčinek by odmítly více než tři čtvrtiny respondentů.

Tolerantněji Češi přijímají ekologická opatření EU. Třetina dotázaných souhlasí s nedávným zákazem klasických žárovek a vítá jejich nahrazení úspornými svítidly. Názor na případný zákaz používání igelitových tašek je zhruba vyrovnaný. Největší podporu přitom mají ekologická nařízení mezi vysokoškoláky. Se zvyšujícím se vzděláním roste také souhlas se zákazem kouření na veřejných místech. Protikuřácké opatření si přejí necelé dvě třetiny Čechů.

Postoj Čechů k Evropským směrnicím:Postoj Čechů k Evropským směrnicímPostoj Čechů k Evropským směrnicím|STEM/MARK

Postoj Čechů k problematice EU a respektování lokální zvyků:Postoj Čechů k problematice EU a respektování lokální zvykůPostoj Čechů k problematice EU a respektování lokální zvyků|STEM/MARK

Postoj Čechů k regulačním opatřením EU:Postoj Čechů k regulačním opatřením EUPostoj Čechů k regulačním opatřením EU|STEM/MARK