Češi při loňské amnestii odevzdali 5744 zbraní, většinou pistole

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole

Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole Zdroj: Michael Tomes, E15

Při loňské zbraňové amnestii Češi odevzdali 5744 zbraní a 468351 kusů střeliva. Většinou šlo o krátké střelné zbraně, jako jsou pistole nebo revolvery. Sdělila to mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. U policistů skončilo méně zbraní než při předchozí amnestii v roce 2009, ale více než v letech 2003 a 1996.

Lidé v druhé polovině loňského roku odevzdali o 2153 zbraní méně než při předcházející amnestii. Tehdy na policejních služebnách skončilo 7897 nelegálně držených zbraní. V roce 1996 přinesli 3704 nelegálních zbraní, v roce 2003 jich odevzdali 4192.

Ze zajímavých zbraní u policistů loni podle Nguyenové skončil například protitankový kanón D-44M, který byl vyvinut během druhé světové války, pistole Bär z roku 1898 nebo dlaňová pistole Le Protector z roku 1882. Lidé odevzdali také třeba střílecí tužky, vojenskou munici nebo železniční třaskavky. Na služebně však skončila také obyčejná modelína, kterou nálezce považoval za semtex. Některé zbraně také nemohli lidé na policii donést sami, a tak podle Nguyenové ve 327 případech pomáhali pyrotechnici.

Nejvíc zbraní přinesli Středočeši

Nejvíc zbraní odevzdali lidé ve Středočeském kraji (835). Následovala Praha a Jihomoravský kraj. Nejméně zbraní naopak lidé na policii donesli v Karlovarském kraji, za ním skončil Zlínský a Pardubický kraj.

Policisté všechny zbraně poslali na balistické expertizy. Zatím se neprokázalo, že by nějaká odevzdaná zbraň sloužila k provedení trestného činu. „Situace se však může změnit, neboť expertízy prozatím neskončily,“ upozornila Nguyenová. Pokud zbraň projde všemi testy a nenajde se původní majitel, tak se může stát majetkem toho, kdo ji při amnestii odevzdal. Pokud o zbraň nebude mít zájem, tak propadne státu. Za nelegální držení zbraní hrozí v krajním případě až dva roky vězení.