Češi vydělali na globalizaci více než Číňané, vyplývá ze studie

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Vítězi globalizace jsou otevřené ekonomiky včetně malých států. Občané Japonska, Švýcarska a Finska díky mezinárodní hospodářské propojenosti svých zemí získali statisticky nejvíce dodatečného bohatství. Češi jsou ve srovnání na 32. místě. Zjistila to aktuální analýza německé Bertelsmannovy nadace, která zkoumá vývoj 42 zemí od roku 1990.

Z globalizace mají dlouhodobě největší prospěch Japonsko, Švýcarsko, Finsko, Dánsko, Irsko, Německo, Izrael, Rakousko, Řecko a Švédsko. Občanům těchto států díky globalizaci nejvíce stoupl příjem, alespoň z hlediska statistických průměrů.

První v žebříčku Japonsko získává díky globalizaci pro každého občana ročně přírůstek 1470 eur (39 720 korun). Pro USA umístěné na 23. místě činí tato hodnota 490 eur (13 241 korun) a pro Čínu na 41. místě 70 eur (1891 korun).

Každý Němec si díky globalizaci polepšil ročně o 1130 eur (30 535 korun). Za 15 let od roku 1990 tak nabyl dodatečný příjem, za který lze pořídit auto. Pro Čechy činí podle studie roční přírůstek 260 eur (7026 korun). Státy vítězící v globalizaci těží ze zvýšeného využití vlastních výrobků v zahraničí. Jejich občané zase mohou získat globální produkty za nižší ceny.

Klíčem k úspěchu je velké zapojení ve světovém obchodu. K tomu jsou více nuceny právě státy s malým vnitřním trhem, poznamenal pro list Die Welt jeden z autorů studie.

Mnoho lidí až dosud věřilo, že z globalizace nejvíc profitují země jako Čína a Indie, zatímco zavedené průmyslové státy jsou v defenzivě, připomněl Die Welt. Podle autorů studie ale více než Čína a Indie, a dokonce více než USA těží z globalizované ekonomiky Německo, největší světový exportér.