Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí

Protestní akce proti nekritickému sbližování ČR a Číny se konala 29. března na pražské Kampě v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Akce pořádané uskupením Češi Tibet a Tchaj-wan podporují se zúčastnili i zástupci komunity Vietnamců žijících v ČR, kteří demonstrovali za mír v Jihočínském moři.

Protestní akce proti nekritickému sbližování ČR a Číny se konala 29. března na pražské Kampě v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Akce pořádané uskupením Češi Tibet a Tchaj-wan podporují se zúčastnili i zástupci komunity Vietnamců žijících v ČR, kteří demonstrovali za mír v Jihočínském moři. Zdroj: ctk

Svět jako celek je zase o něco méně bezpečné místo k životu, v srdci Evropy je ale nebezpečí stále méně. Takový závěr lze vyčíst z právě vydaného indexu míru, který už podesáté zpracoval australský Institute for Economics & Peace.

Česká republika si v uvedeném indexu polepšila o šest příček, když pronikla na šesté místo a umístila se mezi nejbezpečnějšími a nejmírumilovnějšími státy světa. Česko tak předstihlo například sedmé Švýcarsko. „Je to skvělá zpráva pro příjezdový cestovní ruch. Pocit bezpečí je základním kritériem pro každého běžného cestovatele a jeho rodinu,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, jejíž ministerstvo na vydání žebříčku upozornilo. První trojka se oproti loňsku nezměnila, nejmírumilovnější jsou obyvatelé Islandu, Dánska a Rakouska.

Naopak z první desítky vypadly Finsko, Austrálie a Irsko. Nejhůře je na tom kvůli občanské válce Sýrie, o život se ale denně třesou i obyvatelé Demokratické republiky Kongo, Jižního Súdánu, Středoafrické republiky, Nigérie, Libye, Pakistánu či Afghánistánu. Na nelichotivém 151. místě (ze 163) skončilo Rusko, které má rovněž prsty v úpadku Ukrajiny (156.).

IEP přičítá rostoucí nestabilitu ve světě především terorismu. Počet obětí teroru podle indexu vzrostl oproti loňskému roku o 80 procent, pouze 69 zemí nezažilo žádný teroristický akt. Z pěti na jedenáct vzrostl počet zemí, která hlásí více než 500 obětí teroristů. Index posuzuje celkem 23 kritérií, která definují vnitřní i vnější mírové podmínky a také celkovou bezpečnost země.

Analytici zkoumají faktory, jako je například úroveň násilí a kriminality v zemi, teroristickou aktivitu, pravděpodobnost násilných demonstrací, politickou stabilitu, počet policistů, velikost armády, armádní výdaje, mezinárodní i vnitrostátní konflikty a podobně.