Česká zbrojovka uspěla u ÚOHS, celníci nesmí koupit pistole Glock

Střelnice České zbrojovky

Střelnice České zbrojovky Zdroj: Michael Tomes/E15

Spor o transparentnost soutěže Generálního ředitelství cel na nákup 1600 služebních pistolí za téměř 20 milionů korun skončil ve prospěch České zbrojovky Uherský Brod. Navzdory tomu, že oproti obchodní firmě MPI CZ a jejím rakouským pistolím Glock nabídla o 2,5 milionu nižší cenu, tendr prohrála a v polovině listopadu si stěžovala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten uherskobrodskému výrobci před týdnem vyhověl.

„Zadavateli se ukládá zákaz uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem MPI CZ do doby, než bude případ řádně prošetřen nebo bude zjednána náprava,“ píše se v rozhodnutí úřadu, který má E15.cz k dispozici.

Česká zbrojovka napadla především to, že místo členů hodnotící komise zkoumali vlastnosti pistolí náhodně vybraní poradci, kteří v rozporu se zákonem nepředložili prohlášení o nepodjatosti.

Přitom jejich subjektivnímu stanovisku, které technicky neověřilo žádné certifikované pracoviště, jak je obvyklé v ozbrojených složkách vyspělých zemí, vedení celníků přiřadilo váhu plných čtyřiceti procent. Právě tato skutečnost a nikoliv cena rozhodla o vítězství rakouských pistolí.

Jistý a hluboký úchop

Navíc vlastnosti nabízených zbraní jako například „jistý a hluboký úchop, a to silnou, slabou a oběma rukama“ nebo jejich podrobení „obvyklým manipulačním a střeleckým postupům u Celní správy ČR“ si komise a náhodně přizvaní odborníci uzpůsobili v rozporu se zadávací dokumentací veřejné zakázky.

Podstatnou skutečností je fakt, že z dokumentace zadavatele není možné vůbec dohledat, jak byly tyto dodatečně upravené a subjektivní testy měřené a hodnocené jednotlivými poradci. Výsledky jsou proto neprůhledné a možná i zmanipulované. „Úřad získal pochybnosti o souladu úkonů a postupů zadavatele se zákonem,“ stojí v závěru rozhodnutí.

Neúspěšné belgické pušky

Firma MPI Trading, kterou v minulosti založili Michal a Ivan Smržovi, se kdysi neúspěšně ucházela o přezbrojení republikové policie novými pistolemi. Ty nakonec dodala Česká zbrojovka. V roce 2006 byla rozdělena na MPI CZ a MPI Group. Posledně jmenovaná společnost začala ve větších objemech obchodovat s ministerstvem obrany za náměstka a později šéfa rezortu Martina Bartáka. Prodala armádě obrněná vozidla Dingo a další techniku dohromady za asi jednu miliardu korun.

MPI Group nabízela vojsku také útočné pušky belgické FN Herstal, i v tomto výběrovém řízení byla však poražena uherskobrodským zbrojovkou a jejími zbraněmi CZ 805 BREN. Michal Smrž byl spolu s Bartákem obviněn v souvislosti s nákupem vozů Tatra z korupce. Nedávno je pražský vrchní soud tohoto podezření definitivně zbavil.