České a slovenské miliardáře loni oslabila recese a Rusko

Prudké zpomalení ruské ekonomiky, kde mají čeští a slovenští boháči velké investice, recese českého hospodářství, ale i špatná manažerská rozhodnutí a v neposlední řadě problémy s justicí. To jsou faktory, které připravily české a slovenské miliardáře v minulém roce o peníze.

Průměrná výše bohatství stovky českých a slovenských nejmajetnějších lidí se proto zvýšila o necelé jedno procento z 845,9 miliardy v roce 2013 na zhruba 852 miliard korun.

Situace v České republice a na Slovensku se tak vyvíjí naprosto rozdílně oproti světu. Bohatství dolarových miliardářů se totiž podle magazínu Forbes zvýšilo z 5,4 na letošních 6,4 bilionu dolarů, což představuje nárůst o téměř pětinu. Pro srovnání: tato suma by stačila na financování českého státu na neuvěřitelných 112 let.

Světoví dolaroví miliardáři na rozdíl od českých a slovenských boháčů těžili z toho, že největší světové banky zaplavily globální ekonomiku levnými penězi. To vyhnalo vzhůru akcie, hodnotu firem a realit. Konkrétně klíčový index newyorské burzy S&P 500 letos prolomil magickou hranici dvou tisíc bodů.

Žebříček pěti největších českých miliardářů
PořadíJménoHodnota majetku (mld. Kč)Změna hodnoty majetku (mld.Kč)Změna hodnoty majetku (%)
1.Petr Kellner130 – 160-12,5-7,9
2.Andrej Babiš115-130-5,0-3,9
3.Pavel Tykač31-371,54,6
4.Karel Komárek22-253,014,6
5.Radovan Vítek21,5-23,53,518,4

Pramen: EURO TOP MILIARDÁŘI 2014

O investiční horečce svědčí i nedávný úpis akcií čínského internetového obchodu Alibaba Group Holding. Investoři nakoupili akcie za 25 miliard dolarů, což dělá z emise největší primární úpis akcií v historii USA. Hned první den navíc akcie Alibaby vyletěly z upisovací hodnoty 68 dolarů o 38 procent na 92,7 dolaru. Tržní hodnota čínské firmy se tak dostala na 231 miliard dolarů, čímž výrazně překonala americký internetový kolos Amazon.

Z prudkého růstu cen akcií, realit či firem už ale začíná mít řada finančníků obavy. „Je zde bublina,“ prohlásil finančník Marc Faber. „Během bubliny jsou lidé optimističtí, existuje euforie, že ceny půjdou jen výš a výš,“ dodal s tím, že americké akcie už nejsou správně oceněny. Faber sice o předražených akcií mluví již delší dobu, ale tentokrát má z bubliny obavy přes šedesát procent finančních profesionálů, kteří se vyjádřili v průzkumu agentury Bloomberg.

Příští měsíce tak mohou být velmi bouřlivé, což by se odrazilo na počtu boháčů, který se rovněž zvyšuje. Letos časopis Forbes napočítal rekordních 1645 dolarových miliardářů, což je o 268 více oproti loňskému roku. Ostatně počet korunových miliardářů je rovněž výrazně vyšší, než uvádí žebříček sta nejbohatších Čechů a Slováků časopisu Euro.

„Odhaduji, že v České republice a na Slovensku je nejméně 300 lidí, které lze označit za korunové miliardáře,“ říká Jaroslav Havel, řídící partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. O tom, jak se miliardářům bude dařit v příštích měsících, rozhodne jejich schopnost vyrovnat se s přicházejícími turbulentními časy. Ta totiž bude rozhodovat o příštích vítězích a poražených.