Česko čeká těžké předsednictví. Vláda bude řešit ruský plyn, nedostatek čipů i Green Deal

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS).

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Zdroj: Profimedia.cz

Téma českého předsednictví Evropské unii určil Vladimir Putin, shrnul před několika dny přípravy na vrcholnou diplomatickou misi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Úředníci mají ani ne dva měsíce na dokončení programu půlročního českého předsednictví a ministři nyní finalizují své politické priority. Zatímco ještě před pár měsíci to vypadalo, že Česko bude řešit postcovidovou obnovu Evropy a dotahovat klíčové směrnice, situace se s ruskou invazí na Ukrajinu nyní otočila.

„My jsme měli řadu připravených témat, ale téma nám dal Putin. Téma je Ukrajina a konsolidace Evropy, příprava na pomoc Ukrajincům,“ uvedl Rakušan, podle kterého má válka dalekosáhlé důsledky. Například komplikace se zásobováním Afriky obilím. „To může poté vyvolat další sekundární migraci směrem do Evropy. Naším největším úkolem předsednictví je otevírat tato témata a zajistit maximální připravenost Evropy,“ dodal.

Česko čeká od července do prosince řada diplomatických jednání, ať už o potenciálním přístupu Ukrajiny k EU, nebo o unijní pomoci s poválečnou obnovou země. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by rád uspořádal dárcovskou konferenci na pomoc Ukrajině. Česko bude podle Rakušana také tlačit na ochranu vnějších hranic unie.

Evropa musí ale myslet i sama na sebe, tedy jak být méně závislá na ruských surovinách. Energetická bezpečnost bude hlavním tématem pro ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), který o svých prioritách pro předsednictví jednal tento týden s eurokomisaři pro Zelenou dohodu a vnitřní trh.

Mezi důležité úkoly patří podle Síkely připravovaný návrh nařízení o povinnosti naplnění zásobníků plynu před zimou, revize směrnic o energetické účinnosti a obnovitelných zdrojích energie. „Zasazoval jsem se také o společný unijní postup v rámci nákupů zemního plynu a jeho následné distribuce založené na principu spravedlnosti,“ dodal ministr, podle kterého se musí také nadále rozvíjet plynová a ropná infrastruktura napříč Evropou. Zrychlit se podle Síkely mají i povolovací procesy energetických staveb včetně jaderných elektráren.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!