Česko jde na Balkán, shodli se přední ekonomové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ekonomika České republiky míří východním směrem. Na Balkán ale směřuje i většina ekonomik zemí Evropské unie, myslí si to přední čeští ekonomové, kteří se setkali na konferenci Budoucnost české ekonomiky. Ekonomický rozvoj podle nich například brzdí snaha politiků zavděčit se voličům či prosazování lobbistických skupin.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík s nadsázkou uvedl, že je Česko už na hranicích Slovinska a Chorvatska. „Většina zemí Evropské unie je v současné době někde u Záhřebu,“ konstatoval. Naopak východní ekonomiky od Černé hory podle něj spěchají na Západ.

Podle Ševčíka si přesto historicky Česká republika v porovnání s podobnými ekonomikami nevede příliš špatně, a to jak v poměrně malé míře počtu nezaměstnaných, tak i ohledně deficitu veřejných rozpočtů.

Podle člena bankovní rady České národní banky Lubomíra Lízala jde sice česká ekonomika na Západ, ale Západ by se měl vrátit kus zpět na Východ.

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová zmínila, že tuzemskou ekonomiku brzdí zejména byrokracie. „Musí přestat házení klacků pod nohy malým a středním podnikům,“ konstatovala Zamrazilová.

Ztracená dekáda

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček k východnímu směru ekonomiky zmínil, že nemá rád paralely. Česká ekonomika by se podle něj měla vrátit zejména k trhu. Například Německo a Slovensko jsou podle něj mnohem flexibilnější. „Za pět let jsme se k EU15 nepřiblížili ani o jedno procento,“ uvedl Skopeček. Dodal, že šlo o ztracenou dekádu ekonomického vývoje.

Za stagnací české ekonomiky stojí podle něj například krize politických stran, zájmové skupiny i bulvarizace médií. Uvedl, že v roce 1995 činil dluh České republiky 154 miliard korun, tedy 10,1 procenta HDP, zatímco v loňském roce to už bylo 1788 miliard korun, tedy 46 procent HDP.

Řešení vidí Skopeček v „menším státu“ a zmírnění boje proti korupci, který vnímá jako neekonomický.